De zwangerschap en geboorte

Een varken is 115 dagen zwanger, dit heet ‘drachtig’. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden: het is precies 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. De dracht wordt twee keer gecontroleerd: na 3 weken en na 6 weken maakt de varkenshouder of een dierenarts een echo. Een zeug die voor het eerst biggen krijgt heet een gelt en heeft soms hulp nodig bij de bevalling. Gemiddeld krijgt een zeug 12 biggetjes per keer. En dit gebeurt gemiddeld 2,3 keer per jaar.

 

Babyfase
Een big krijgt 28 dagen moedermelk. Een zeug geeft 10 liter melk per dag, voldoende om al haar biggen te voeden. Na 1 week krijgen biggen naast moedermelk ook vast voedsel met licht verteerbare brokken. Na 3 weken vermindert de melkproductie van hun moeder en omdat de biggen meer en meer honger krijgen worden ze ook steeds meer bijgevoerd met brokken. 

 

Jeugdfase

Na 4 weken mogen de biggen naar buiten, het moet natuurlijk niet te koud zijn. De gelten(een zeug voordat het drachtig is), beren en borgen(gecastreerde beer) blijven bij elkaar totdat ze 8 tot 9 weken zijn. Ze wegen dan rond de 23 kilo. Als de biggen bij elkaar blijven ontstaat er samenhorigheid en rust in de groep. De dieren moeten beschikken over:

  • Verwarmde rustplaats
  • Volle voerbak waar moeder niet bij kan omdat zij anders alles opeet.
  • Vers drinkwater
  • Speelmateriaal als ketting, bal, krant of zak

Volwassen fase
Vanaf een gewicht van ongeveer 23 kilo dit is als ze 8 of 9 weken zijn mogen ze verhuizen naar andere varkenshouders. Vanaf 5 maanden kunnen ze berig worden. Vanaf een gewicht van 110 kilo zouden ze geslacht kunnen worden, dit is vanaf 8 tot 10 maanden. Let wel op dat de gewichten per dier en bloedlijn verschillen en dus niet meer dan een richtlijn zijn.

Het krijgen van biggen is natuurlijk erg leuk, maar kost wel wat vaardigheid. Bij het zoeken van een dekbeer mag de beer niet enorm veel groter/zwaarder zijn dan de gelt. De dekbeer kan de gelt platdrukken en dit kan dodelijk aflopen. Een eigen jonge dekbeer of KI is een goede oplossing. Bij jonge dekberen kan het zijn dat ze niet of nooit dekken. Ze moeten ook leren om te dekken, dit heeft tijd nodig. 

 

Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com