Ledenvoordeel  |  Nieuwsbrieven  |  Ledendagen  |  ALV  |  Stamboek  |  Op de Kaart!  |  Sponsoren  |  Het Bestuur  |  Historie Agenda
ALV januari 2016

De Algemene leden vergadering 2016 vindt plaats op zondag 31 januari van 12:00-16:00 uur. Leden zijn welkom vanaf 11:00 uur voor een broodje en drankje. De bijeenkomst, eten en drinken zijn gratis. Na afloop kunt u nog tot 17:00 even na kletsen.

 

 

 

 

 

De locatie is 

Erve Vennekotte

Boomkampsweg 4

7245 WC Laren in Gelderland

 

Aanmelden! Stuur een mailtje naar de secretaris en vermeldt uw ledennummer

Workshop 20 februari 2016 Varken in 1 dag 06 feb 2016

Op 20 februari gaan wij naar www.kokenmetkerels.nl. Van 10:00 tot 18:00 uur gaan we een heel varken verwerken tot verse en droge worst, leverworst, droge ham, gerookt spek, karbonades, procureur etc etc.Het doel is om alles van het varken te gebruiken en dat we zelf alle kruidenmengsels klaarmaken dus niets kant en klaar uit een potje. Het is geen dag voor de gevorderde slager maar voor enthousiaste mensen die graag willen weten hoe van een varken verschillende lekkernijen te maken. Aan het einde van de dag eten we natuurlijk de zelfgemaakte worst van de bbq en krijgt ieder een deel van het varken mee naar huis. 

 

2 Keer per jaar geeft hij deze workshop aan een groep van maximaal 11 mensen (meer is niet leuk) de kosten zijn 125 euro per persoon. Mocht je interesse hebben dan kun je een mailtje sturen.VOL = VOL en het zit ook bijna VOL

 

Aanmelden! Klik hier

Beleef Landdagen Arnhem september 2015 11 sep 2015

Beleef Landleven is hét evenement voor iedereen die van buitenleven houdt, van vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2015 in het idyllische Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem.

 

Geniet van talloze activiteiten, er is volop gelegenheid tot het proeven van overheerlijke streekgerechten, demonstraties van oude en vooral nog zinvolle ambachten. In feite komt op deze dagen het magazine Landleven tot leven. 

 

De Bonte Bentheimer Vereniging is net als vorig jaar vertegenwoordig door Echte Bentheimer Labelhouders Ron en Majola van Hoeve Bonte Bentheimer.

 

Prijzen:

 • Volwassenen: €15,70
 • Kinderen (4 t/m 12 jaar): €11,00
 • Landleven-abonnees: €11,80 (25% korting in voorverkoop)
 • Voor Bonte Bentheimer is er korting in de voorverkoop


Locatie:
Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4
6816 SG Arnhem

Beleef Landleven
Cursusdag erfelijkheidsleer en fokkerij 30 mei 2015 30 mei 2015

Op Initiatief van de SZH en het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld wordt op zaterdag 30 mei 2015 een ééndaagse cursus Erfelijkheidsleer kip, varken, schaap of geit gegeven.

 

In deze eendaagse cursus krijgt u inzicht in de wetmatigheden van de erfelijkheidsleer en de toepassingen daarvan in de fokkerij. Voorafgaand aan de cursusdag ontvangt u ter introductie en voorbereiding een inleidend document over erfelijkheidsleer, populatie genetica en kwantitatieve genetica. In het eerste deel wordt de theorie behandeld die geldt voor alle diersoorten. In het tweede deel wordt de aandacht specifiek gericht op het fokken van een diersoort in het bijzonder.

 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) organiseert samen met het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld een eendaagse fokkerijcursus.

 

VOOR WIE

Iedereen die zich wil verdiepen in de erfelijkheidsleer en het fokken van runderen. Eigenaren van runderen die er mee (willen gaan) fokken, leden van foktechnische commissies en bestuursleden die een ras willen verbeteren.

 

RESULTAAT

Inzicht in de wetmatigheden van de erfelijkheidsleer en de toepassingen daarvan in het fokken van dieren. Kennis over het fokken op een verantwoorde manier van een volgende generatie. Mogelijkheden van de moleculaire genetica. Kennis over verwantschap en inteelt die nodig is om een ras in stand te houden.

 

INHOUD

In deze eendaagse cursus wordt in het eerste deel de theorie behandeld die geldt voor alle diersoorten. Voorafgaand aan de cursusdag ontvangt u ter introductie en voorbereiding een inleidend document over erfelijkheidsleer, populatie genetica en kwantitatieve genetica. Vragen hierover kunt u stellen bij aanvang van de cursusdag.

In het tweede deel wordt de aandacht gericht op de fokkerij van een specifiek diersoort.

 

De volgende onderwerpen worden in de cursus behandeld:

 

Wat is erfelijkheid?

 • Chromosomen, genen en allelen als basis van verschillen
 • Vorming van eicellen, zaadcellen en embryo’s: bron van erfelijke verschillen
 • Wisselwerking tussen allelen van één gen: intermediair, dominant en recessief
 • Genetische merkers maken variatie in DNA en in allelen zichtbaar

 

Wat is populatiegenetica?

 • Genotypenfrequentie
 • Veranderingen in allel en genotypen frequenties: migratie, random drift, mutatie
 • Natuurlijke en kunstmatige selectie
 • Verwantschap en inteelt

 

Wat is kwantitatieve genetica?

 • Erfelijkheidsgraad: hoe effectief kunt u selecteren?
 • Het effect van kunstmatige selectie
 • Selectie leidt tot inteelt

 

Wat is een fokprogramma?

 • Fokdoel en selectiecriteria
 • Identificatie en registratie
 • Terugdringen van monogene erfelijke aandoeningen
 • Fokwaardeschatting voor polygene kenmerken
 • Selectie op meerdere kenmerken tegelijk
 • Genomic selection

 

Hoe houdt u een ras in stand?

 • Populatiegrootte en structuur
 • Risico’s van inteelt
 • Verband tussen verwantschap en inteelt
 • Opzetten van een genenbank

 

Cursusdagen:

 • Zaterdag 21 maart 2015: paard
 • Zaterdag 30 mei 2015: kip en varken
 • Zaterdag 30 mei 2015: schaap en geit

 

Docenten: Myrthe Maurice en Kor Oldenbroek (Stichting Zeldzame Huisdierrassen)

Prijs: 95 euro

9:30 uur - 16:30 uur

Aanmelden kan via de link hieronder

www.cursuscentrum.nl
Fête de la Nature 23, 24 en 25 mei 2015 23 mei 2015

Op 23, 24 en 25 mei vieren we de natuur in heel Nederland. Fête de la Nature is een festival waarbij iedereen organisator en bezoeker is. Wil je een feestelijk evenement organiseren? Meld je aan! Wil je alleen meevieren?  Stel dan je eigen programma samen en bezoek de activiteiten bij jou in de buurt.

Geen initiatief is te klein of te groot voor Fête de la Nature. Van een speurtocht naar kevers door het bos, guerrilla gardening, theeschenken in een moestuin of een snelcursus natuurfotografie tot een hardloopclinic langs de Zeeuwse kust, een vaartocht over een mooie plas en een workshop schilderen in het bos.

Vorig jaar bezochten ruim 43.000 mensen de 291 evenementen tijdens de eerste editie van Fête de la Nature! Officieuze 'hoofdstad' was Den Haag met ruim 55 activiteiten en duizenden bezoekers. 

 

Fête de la Nature is een grassroots festival. Er is niet één organisator van het festival: we doen het samen! Dit betekent dat het ieder jaar weer een verrassing is wat voor evenementen en feestjes er georganiseerd worden. Er is geen kaartverkoop, winstoogmerk, of festivalregelement.  Stichting Fête de la Nature helpt daarbij met communicatie, promotie en door mensen en organisaties met elkaar te verbinden en te inspireren.

 

De vereniging motiveerd Bonte Bentheimerhouders/leden en alle andere geintereseerden om mee te doen een op bezoek te gaan bij één of meerdere van deze activiteiten in uw eigen regio. Neem een kijkje op de website van Fête de la Nature of er activiteiten bij u in de buurt zijn.

Website Fete de la Nature
Neem een kijkje bij... maart 2015 29 mrt 2015

Zondag 22 maart 2015 om 10:00 uur zijn wij uitgenodigd bij Groothedde in Vaassen. Zij leveren runder- en varkensvlees van zorgvuldig geselecteerde leveranciers aan hoofdzakelijk retail, vleeswarenindustrie en horeca-groothandel. Zij leveren niet alleen, maar nemen de complete zorg uit handen. Ze nemen verantwoordelijkheid en vormen een spilfunctie voor de retail, vleesindustrie, leveranciers en maatschappij. Zij hebben professionele kwaliteitscontroles, begeleiden afgesproken snitten en zorgen voor de logistiek. Daarom noemen zij zichzelf 'service providers in meat'.

 

We krijgen een rondleiding door het bedrijf en kunnen een kijkje nemen achter de schermen. Voor leden die een goede afzetmarkt willen hebben is het een must om deze dag te komen kijken en beleven. Maximaal 20 personen VOL = VOL.

 

 

 

 

 

Groothedde

Runnenbergweg 12

8171 MC Vaassen
0578- 570487 

www.groothedde.nl

 

Leden zijn welkom vanaf 09:45 uur. De bijeenkomst is gratis. Aanmelden! Klik hier.

 

Echte Bonte Bentheimer labeldag 10 mei 2015 10 mei 2015

Zondag 10 mei 2015 gaan wij op bezoek bij één van de Echte Bonte Bentheimer labelhouders, Mergenmetz. De dag begint met een Echt Bonte Bentheimer labeloverleg van de labelhouders. Hierna volgt een lunch en daarna een korte rondleiding voor geinteresseerden. Heb je interesse om ook het Echte Bonte Bentheimer label te dragen dan is deze dag zeker een aanbeveling.

 

 

MergenMetz B.V.
Utrechtseweg 433
6865 CL Doorwerth

www.mergenmetz.nl

 

Agenda

 • 11:00 uur: labelhoudersoverleg
 • 12:30 uur: de lunch is voor leden en niet leden die interesse hebben in de Bonte Bentheimer
 • 13:30 uur: korte rondleiding voor leden en niet leden die interesse hebben in de Bonte Bentheimer
 • 16:00 uur: afsluitingen

 

Het labelhoudersoverleg is gratis en voor labelhouders. De lunch is € 5,- leden. Voor niet leden wordt er een bijdrage gevraagd van € 10,- per persoon.

 

Aanmelden! Klik hier.

 

ALV januari 2015 18 jan 2015

De Algemene leden vergadering 2015 vindt plaats op zondag 18 januari van 12:00-17:00 uur bij

 

www.deboerschop.nl

Butzelaarstraat 70

8105 AR Luttenberg

Overijssel.

 

Leden zijn welkom vanaf 11:30 uur voor een broodje en drankje. De bijeenkomst, eten en drinken zijn gratis. Aanmelden! Klik hier.

Beleef Landleven Vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 september 2014 05 sep 2014


Vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 septeber 2014 zijn de Beleef Landleven dagen, dit is een uniek evenement in Openluchtmuseum Arnhem voor iedereen die van het buitenleven houdt. Er worden ca. 25.000 bezoekers verwacht, verspreid over de drie dagen. Naast diverse demonstraties, activiteiten, workshops en de markt, kunnen de bezoekers ook kennis maken met bijzondere rassen die Nederland rijk is. In overleg met de organisatie van Beleef Landleven is besloten om op zondag 7 september een 'erfgoedplein' en ‘ZeldzaamLEKKER straat’ te organiseren, binnen dit grotere evenement.


In het Openluchtmuseum zijn het hele jaar rond al Bonte Bentheimers aanwezig. Op de Beleef Landleven-dagen, zal ons varken natuurlijk ook vertegenwoordigd worden. De vereniging zal samen met Echt Bonte Bentheimer-labelhouder Sengersbroek, Buitengewone Varkens en Hoeve Bonte Bentheimer een stand bemensen.
 

Historische Markt, Schagen vanaf 3 juli 2014 03 jul 2014

Vanaf donderdag 3 juli 2014 staan er weer tien achtereenvolgende donderdagen in het teken van de West-Friese Folklore. Een gebeuren dat beslist de moeite waard is. Wat kun je allemaal zoal beleven op een Westfriese donderdag? Iedere Westfriese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma.


Op 17 juli staat de markt in het teken van het dier. Daar horen natuurlijk ook varkens bij. Er zullen die dag dan ook Bonte Bentheimers op de markt staan.
Hulp bij

Eten op Rolletjes 7, 8 en 9 juni 2014 met Echte Bonte Bentheimer labelhouder Sengersbroek 07 jun 2014

Op 7, 8 en 9 juni 2014 (van 12 tot 21 uur) is er in het grootste openluchttheater van Nederland de eerste editie van het Eten op Rolletjes foodfestival. Echte Bonte Bentheimer Labelhouder Sengersbroek is met een vreemde leuke worstenwagetje ook aanwezig.

 

Verschillende foodtrucks en kraampjes zullen jong en oud verwennen met ambachtelijk en veelal lokaal geproduceerd eten. Deze dagen staan volledig in het teken van het ontdekken, proeven en delen van hapjes en drankjes. Ook is er tijdens dit weekend volop muzikale ondersteuning van bandjes en artiesten!

 

Dit evenement is onderdeel van Ede Hoofdstad van de Smaak 2014. Ede is de 8e Hoofdstad van de Smaak. Deze mooie eretitel wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente met passie voor voeding uit de streek.

 

Voor meer info kijk op Facebook!

ALV 2014 25 jan 2014 De ALV zal dit jaar plaats vinden op het Land van Belofte in Moerkapelle.
SZH-cursus erfelijkheidsleer varkens 01 apr 2014

Op zaterdag 10 mei biedt de SZH een eendaagse cursus erfelijkheidsleer aan, deze keer toegespitst op kippen en varkens.

De cursus duurt een hele dag en vindt plaats in Barneveld. De kosten voor deze dag bedragen €95,00

Meer informatie vindt u hier.

Najaarsledendag zondag 19 oktober 2014 19 okt 2014

Zondag 19 oktober 2014 is de najaarsledendag. Deze wordt gehouden in de “Gasterij De Gulle Waard” in Winterswijk. De Gulle Waard is gekozen tot het Puurste Restaurant van 2014. U wordt verwacht tussen 12:00 en 13:00 uur Nel Schellekens eigenaar en chef-kok van De Gulle Waard vertelt over wat de Bonte Bentheimer voor haar keuken betekent. Gedurende de middag maakt zij diverse Bonte Bentheimer gerechtjes voor ons klaar.

Daarnaast komen er nog andere gastsprekers, in de nieuwsbrief van september maken wij de volledige agenda bekend. Er is een maximaal aantal inschrijvingen van 50 personen. VOL=VOL. U kunt zich nu al inschrijven, stuur een mailtje naar secretaris bontebentheimer@hotmail.com
 

Ledendag - Voorjaarsdag zondag 25 mei 2014 25 mei 2014

Al sinds de oprichting van de vereniging, hebben we ieder jaar in het najaar een studiedag. Daarnaast willen we, vanuit de commissie PR en communicatie, ook in het voorjaar een varkensuitje organiseren voor de leden. We gaan op bezoek bij Bonte Bentheimer-houders  ergens in Nederland; mede-leden die de mogelijkheid hebben om een groep te ontvangen en op deze manier hun bedrijf(je) aan de andere varkenshouders te laten zien. Eventueel gevolgd door een andere activiteit.

 

Als eerste willen we op zondag 25 mei een bezoek brengen aan een aantal locaties van “Buitengewone Varkens”.  We krijgen er een kijkje in de keuken van de organisatie wat betreft voermanagement, inrichting van de locaties en hoe wordt omgegaan met de regelgeving. Het startpunt van deze dag ligt in ter Apelkanaal.

 

Alle leden van de VNBBL kunnen deze ledendag op eigen gelegenheid bezoeken. Er zal wel een bijdrage worden gevraagd voor genuttigde hapjes en drankjes. Om enig inzicht te krijgen in het aantal mensen dat we kunnen verwachten, wil de commissie PR en communicatie graag weten of u interesse heeft in deelname aan deze ledendag met  bedrijfsbezoek. Graag horen we dit middels een mailtje aan bontebentheimer@hotmail.com .

 

Voorjaarsledendag Bedrijfsbezoeken Groningen Zondag 25 mei 2014 Van 11.00 tot 17.00 uur 

Helaas geannuleerd. Voor 2015 gaat hij wel door en gaat wij eerder aangeven wat de datum en agenda wordt.

Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com