Inteelt

Bij het fokken met kleine populaties is er een risico op inteelt. Inteelt ontstaat wanneer gefokt wordt met dieren die genetisch sterk aan elkaar verwant zijn. Bij inteelt ontstaat er een ernstig risico op erfelijke gebreken. Fokken met dieren met een erfelijk gebrek in een kleine populatie (met een grote inteelttoename), brengt een groot risico met zich mee: uiteindelijk dragen alle dieren uit de populatie de aanleg voor een erfelijk gebrek bij zich. Het gebrek is er dan niet meer uit te fokken en er zullen steeds meer dieren zijn waarbij het gebrek ook tot uiting komt. Fokkers die aangesloten zijn bij het stamboek hebben de mogelijkheid om zelf online inteelt berekeningen uit te voeren met alle mogelijke Bonte Bentheimers die in het Nederlandse stamboek staan ingeschreven. Het stamboek hanteert de norm dat de inteelt minder dan 3% moet zijn om veilig te kunnen fokken. Helaas heeft het stamboek nog geen foto's of illustraties van inteelt voorbeelden kunnen achterhalen. Wanneer U beeldmateriaal heeft van typische inteelt gevallen dan vragen wij U dit te sturen naar het stamboek, zodat wij dit op de website kunnen zetten zodat andere fokkers hiervan kunnen leren.

De bekende erfelijke gebreken zijn:

  • Interseks (kween) Het dier zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtsapparaat. Het vlees is vergelijkbaar met het vlees van een beer. Deze dieren zijn meestal niet vruchtbaar. De aandoening is herkenbaar aan de kling van de zeug die niet goed is ontwikkeld en tevens het voorkomen van teelballen.
  • Binnenbeer (cryptorch) Één of beide testikels van de beer zijn niet ingedaald. De testikel die zich in het lichaam bevindt is onvruchtbaar: vanwege te hogere temperatuur is het sperma dat daar wordt geproduceerd niet levensvatbaar. Het is mogelijk dat bij de geboorte twee testikels in het scrotum zitten, maar dat in enkele weken of maanden één testikel afneemt in grootte en dan verdwijnt uit de teelbal. Deze trekt zich terug in de buikholte. Deze aandoening wordt later cryptorch genoemd.
  • Knikrug Het dier heeft een knik in de ruggenwervel, waardoor het lichaam scheef is. De levensvatbaarheid van de big wordt niet direct beïnvloed, maar het dier heeft minder ruimte in de borstholte. Hierdoor heeft het dier het makkelijk benauwd en is het vatbaar voor longontsteking.
  • Open gehemelte In de bek van het dier zit een opening naar de boven de bek en neus en de hersenen. Het dier kan niet goed drinken. Wanneer de opening klein is kan de big overleven maar als de opening te groot is zal de big sterven.
  • Navelbreuk / zakbreuk De inhoud van uit de buikholte zakt/drukt tussen de spieren door naar buiten en wordt zichtbaar.
  • Gesloten anus Het laatste stuk van de endeldarm ontbreekt. Beerbiggen sterven snel, zeugbiggen mesten via vulva is ongewenst.
  • Spreidzit De spieren van de achterpoten zijn onvoldoende ontwikkeld. Hierdoor glijden de achterpoten van het dier uit elkaar als het dier probeert op te staan. Het dier kan dan niet snel opstaan en bij het voedsel komen.
Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com