Ledenvoordeel  |  Nieuwsbrieven  |  Ledendagen  |  ALV  |  Stamboek  |  Op de Kaart!  |  Sponsoren  |  Het Bestuur  |  Historie Agenda
Algemene Leden Vergadering in januari

De vereniging organiseert jaarlijks in januari een Algemene Leden Vergadering/ALV. Deze dag wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Voor leden is deelname aan de ALV gratis, zij betalen alleen een bijdrage voor de maaltijd.

Neem een kijkje bij... in maart

De vereniging organiseerd jaarlijks een uitstapje naar een bedrijf. Een rondleiding, een verhaal een stukje verdieping in...Dit is gratis voor 2 leden per lidmaatschap.

Echte Bonte Bentheimer labeldag mei

Wij gaan op bezoek bij één van de Echte Bonte Bentheimer labelhouders. De dag begint met een Echt Bonte Bentheimer labeloverleg van de labelhouders. Hierna volgt een lunch en daarna een korte rondleiding voor geinteresseerden. Heb je interesse om ook het Echte Bonte Bentheimer label te dragen dan is deze dag zeker een aanbeveling. 

 

Concept agenda voor deze dagen

  • 11:00 uur: labelhoudersoverleg
  • 12:30 uur: de lunch is voor leden en niet leden die interesse hebben in de Bonte Bentheimer
  • 13:30 uur: korte rondleiding voor leden en niet leden die interesse hebben in de Bonte Bentheimer
  • 16:00 uur: afsluitingen

 

Het labelhoudersoverleg is gratis en voor labelhouders. De lunch is gratis voor labelhouders en leden, 2 personen per lidmaatschap. Voor niet leden wordt er een bijdrage gevraagd.

Lekker uit eten met lezing september

De vereniging organiseert jaarlijks in het bijeenkomst met eten en een lezing of lezingen. Het gaat om een onderwerp dat varkenshouders aanspreekt. Voor leden is deelname aan de lezingen gratis, zij betalen alleen een bijdrage voor de maaltijd. 

Workshop november

In november organiseren wij een workshop. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De workshops kunnen heel diverse zijn. In 2015 zijn wij bij Koken met Kerels voor het verwerken van een varken van kop tot kont tot verse en droge worst, leverworst, droge ham, gerookt spek, karbonades, procureur etc etc.Het doel is om alles van het varken te gebruiken en dat we zelf alle kruidenmengsels klaarmaken dus niets kant en klaar uit een potje.

 

Een workshop is geen dag voor de gevorderde, maar voor enthousiaste mensen die graag willen weten hoe het werkt. Samen aan de slag.

 

De workshops zijn alleen toegankelijk voor leden. 

Nieuwsbrief Meerdere keren per verschijnt de digitale nieuwsbrief. De laatste nieuws van het jaar versturen per post met een Bonte Bentheimer cadeautje.
Hulp bij aanschaf van een Bonte Bentheimer

De verkoper van een Bonte Bentheimer meld de worp bij de stamboekhouder. Beide ouders zijn opgenomen in ons stamboek. Biggetjes worden geregistreerd in het stamboek. Bij de verkoop van een big krijgt u van de verkoper Stamboekpapieren. Deze kan de verkoper zlef uit ZOOeasy afdrukken en meegeven aan de koper bij de overdracht. De richtprijs voor de aanschaf van een big van 8 weken tot 5 maanden is €110,00 voor een big van ca. 23 kg. Koopt u voor de eerste keer Bonte Bentheimer biggetjes en wilt u zeker weten dat u biggetjes echte Bonte Bentheimer biggetjes zijn, wordt dan eerst lid. U kunt dan kijken in ZooEasy naar ons fokkers- en varkensbestand. U kunt een advertentie plaatsen of u kunt via de secretaris advies vragen voor de aankoop van biggetjes.

 

Voorkomt frustratie en boosheid

Her en der - niet in de laatste plaats op Marktplaats - worden Bonte Bentheimers aangeboden. De kopers van een big melden zich na de aanschaf bij de vereniging en het stamboek. Maar stamboekregistratie kan alleen als de worp is gemeld en zeug en beer (dus) beide zijn opgenomen. Als dat niet het geval is, sturen we de koper dan terug naar de verkoper om beer en zeug te achterhalen. Dat is niet leuk: dan wordt men boos op de stamboekbeheerder of de secretaris die de vervelende boodschap moet overbrengen. Waarom op hen? Omdat de verkoper nalatig is geweest? Stamboekpapieren kan de verkoper zo uit ZOOeasy afdrukken en meegeven aan de koper.

Adverteren

Als lid kunt u advertenties op onze website plaatsen voor de aanschaf en verkoop van varkens. Zoekt u Bonte Bentheimer varkens. Wordt Lid en zet een advertentie. U kunt dan voordat u een varken aanschaft de stamboom bekijken via ZooEasy. Weet wat u koopt!

 

 

Echt Bonte Bentheimer Label

De vereniging heeft een echtheidslabel van de Echt Bonte Bentheimer. Leden die handelen volgens de richtlijnen van het handboek Echt Bonte Bentheimer Label kunnen het Label aanvragen. U houdt raszuivere varkens met bepaalde vleeseigenschappen, die op integere en diervriendelijke manier zijn gehouden. Houders van het label moeten werken volgens de richtlijnen in het bijbehorende handboek. U kunt gebruik maken van het Echt Bonte Bentheimer-vignet. U mag er mee doen wat u wilt, mits u zich houdt aan wat in het contract staat. Wat wilde ideeën:

  • Gebruik het op etiketten
  • Zet het op een mooie plek, goed zichtbaar, op uw eigen website
  • Druk het in uw folders
  • Op een spandoek of banner achter de marktkraam

Daarnaast is er emaillebord met het het Echt Bonte Bentheimer-vignet van 30 x 30 cm wat u zou kunnen aanschaffen. 

Handboek Certificaat Echt Bonte Bentheimer  | 0,60Mb
Leden voordeel Zoo Easy

De kosten voor het interactief stamboek zijn voor leden aanzienlijk lager dan voor niet-leden. Voor dezelfde mogelijkheden die het stamboek biedt, is de kostenverdeling als volgt: Een Zooeasy-account is voor leden gratis, en kost voor anderen €25,00. Het melden van een dekking is voor iedereen gratis, het aanmelden van een big kost slechts €5,00 voor leden terwijl anderen €10,00 betalen. 

 

Ledenvoordeel NBvH

De Vereniging Het Nederlands Bonte Bentheimer Landvarken is lid van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH). Hierdoor hebben onze leden een flinke korting op hun het NBvH-lidmaatschap. Zij betalen slechts € 5,00 in plaats van €20,00. 

Keurmeesters Vanaf 2015 is de vereniging bezig met het keuren van varkens. Een varken kopen en opfokken om te verwerken tot vlees is redelijk makkelijk. Maar het juiste varken dat niet te vet of te slank is. Of de juiste beer voor uw zeug uitzoeken. Hoe maak je deze keuze? Hoe ziet een Echte Bonte Bentheimer er uit? Dit zijn vragen die wij als vereniging stellen. En die er voor zorgen dat het ras behouden kan worden en voor een uniforme bouw en karakter zorgen.
Worsten workshop Binnen de vereniging verzorgt een aantal leden de begeleiding tot het maken of het leren maken van worsten en drogen van worsten. Het is niet moeilijk maar als je wilt verkopen dan moet je aan bepaalde richtlijnen voldoen. Maar wij willen als vereniging een stukje uniformiteit krijgen als de worsten een label dragen van de vereniging. Voor leden bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan het ontwikkelen en maken van De Bonte Bentheimer Worsten.
Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com