Ledenvoordeel  |  Nieuwsbrieven  |  Ledendagen  |  ALV  |  Stamboek  |  Op de Kaart!  |  Sponsoren  |  Het Bestuur  |  Historie Agenda
Nieuwsbrief 2 – 2015

Met tropische temperaturen en en de varkens ongetwijfeld allemaal zoelend in een modderbad gaan we de zomer in. Hier een korte update van wat er de afgelopen maanden gebeurd is in BB-land.


Ongetwijfeld hebben velen van u ook vanalles gedaan, waar de varkens een rol in spelen. Of heeft u een vraag of ontdekking die ook voor anderen houders interessant is. Als er iets is dat u wilt delen met de wereld, horen wij er ook graag van, zodat we dit kunnen opnemen in de nieuwsbrief.


Nieuwe bestuursleden
Zoals al eerder aangegeven, is de Vereniging op zoek naar een nieuwe secretaris en een nieuwe penningmeester. Geen Vereniging zonder leden, maar vooral ook geen Vereniging zonder bestuur!


Wat doet de secretaris?
Het huishoudelijk reglement zegt het volgende:
5.1. De secretaris verzorgt alle voorkomende algemene administratie en correspondentie, meldt de
ledenmutaties aan de penningmeester en notuleert de bestuursvergadering en ALV.
De uitgaande stukken worden door hem, namens het bestuur, ondertekend. Hij is verplicht van
alle uitgaande stukken afschriften te houden.
5.2. Hij brengt op de ALV schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden over het afgelopen
verenigingsjaar.
5.3. Het verenigingsarchief wordt door hem bewaard.
5.4. Hij is verplicht de leden minimaal twee weken voor aanvang schriftelijk voor de ALV uit te nodigen.


Wat doet de penningmeester?
Hierover staat er het volgende:
6.1. De penningmeester beheert alle gelden van de vereniging. Hij draagt zorg voor de inning van de
contributies, donaties, subsidies, enz. Hij verricht de betalingen namens de vereniging. Hij
overlegt het overzicht van de betalingen en ontvangsten tijdens de vergaderingen van
het bestuur.
6.2. De penningmeester houdt alle ontvangsten en uitgaven bij en wel zo dat daaruit altijd de financiële positie van de vereniging kan worden afgeleid.
6.3. Hij sluit de boeken van de vereniging jaarlijks op 31 december af en brengt aan de ALV verslag uit
over het afgelopen boekjaar.
6.4. Hij stelt jaarlijks een begroting op voor het komende verenigingsjaar en legt dit ter goedkeuring
voor aan de ALV.
6.7. De penningmeester bewaart alle op het financiële beheer betrekking hebbende stukken.
Uitgaande stukken over het financieel dit beheer ondertekent hij namens het bestuur.
6.8. Met de van de secretaris ontvangen ledenmutaties houdt de penningmeester een overzicht bij van het ledenbestand van de vereniging en het nakomen van de contributieverplichtingen.


Wie wil de Vereniging helpen met een paar uurtjes per maand? Heb je interesse en/of vragen hierover, e-mail onze voorzitter, Iris laven: irislaven@gmail.com


Labelhouders bijeenkomst
Zondag 10 mei was het Echt Bonte Bentheimer labelhoudersoverleg, in Doorwerth bij Norbert en Marijke www.mergenmetz.nl . Hierbij waren 3 labelhouders aanwezig en enkele geïnteresseerden (lees: mogelijk toekomstige labelhouders).


Naar aanleiding van opmerkingen tijdens de ALV over het handboek, is het handboek van voor tot achter doorgenomen, en is een aantal wijziging voorgesteld. Als deze wijzigingen in de tekst zijn doorgevoerd, zult u hierover bericht krijgen, en zal het aangepaste handboek tijdens de volgende ALV besproken worden.


Na de lunch met pompoensoep, zelfgemaakt brood, BB vleeswaren, echte melk en karnemelk en heerlijk oude kaas, volgde een korte rondleiding over het terrein van Mergenmetz, waar Norbert de nadruk heeft liggen op vergeten groenten en de eetbare siertuin. En natuurlijk de varkens.
En toen allemaal in de auto gestapt en naar de 6 biggen die in Doorwerth in opdracht van de gemeente Renkum de Japanse duizendknoop moeten elimineren. Ze hebben er tot nu toe omheen gegeten maar binnenkort moeten ze er toch aan gaan geloven en het maar eens proberen, het is vast lekker.


De volgende Echt Bonte Bentheimer labeldag vindt volgend jaar plaats op Terschelling, bij Remi Hoeve. Dit betekent dat je nu al ruimte kunt reserveren in je agenda en een oppasboer kunt gaan zoeken voor de varkens. Maar je kunt ook op 1 dag op en neer.

 

Airborne wandeltocht
Op de eerste zaterdag van September vindt traditiegetrouw de Airborne wandeltocht plaats vanuit Oosterbeek (bij Arnhem). De deelnemende wandelaars komen ook langs de Bonte Bentheimers die in Doorwerth onkruid lopen te eten. (jawel, het laatste nieuws is dat de Japanse duizendknoop era an moet geloven!)


Natuurlijk zou het leuk zijn, als er die dag een Bonte Bentheimer stand zou staan, met wat informative over de varkens en (eventuele verkoop van) lekkere vleesproducten.
Heeft u hier interesse voor? Neem even contact op met de Vereniging, dan zoeken we samen uit hoe we het één en ander het best kunnen vormgeven.

 

Beleef Landleven dagen
Beleef Landleven is hét evenement voor iedereen die van buitenleven houdt, van vrijdag 11 t/m zondag 13 september 2015 in het idyllische Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem.
Geniet van talloze activiteiten, er is volop gelegenheid tot het proeven van overheerlijke streekgerechten, demonstraties van oude en vooral nog zinvolle ambachten. In feite komt op deze dagen het magazine Landleven tot leven.
De Bonte Bentheimer Vereniging is net als vorig jaar vertegenwoordig door Echte Bentheimer Labelhouders Ron en Majola van Hoeve de Bonte Bentheimer.
Prijzen:

 • Volwassenen: €15,70
 • Kinderen (4 t/m 12 jaar): €11,00
 • Landleven-abonnees: €11,80 (25% korting in voorverkoop)
 • Voor Bonte Bentheimer is er korting in de voorverkoop
 • Locatie: Nederlands Openluchtmuseum Hoeferlaan 4 6816 SG Arnhem

Oproep
Op zondag 11 oktober organiseert Duurzaam Oldenzaal een duurzaam evenement. Loes Meijerink van kinderboerderij De Höfte helpt met de organisatie. Zij zoekt mensen uit de regioTwente, Overijssel die Bonte Bentheimer vlees verkopen. De organisatie zou het prachtig vinden als bezoekers een stukje worst zouden kunnen proeven van dit prachtige duurzame varkensras. Wie kan aan deze oproep gehoor geven?
Mail even naar de bontebentheimer@hotmail.com of rechtstreeks naar Loes: dehofte@gmail.com

 

Lekker eten met lezing 17 okt 2015
Zaterdag 17 oktober 2015 gaan we naar één van onze leden, Willemien en Jetse Hartmans, zij wonen in een prachtige 19e eeuwse herenboerderij 'De Blankenmate', in de IJsselvallei nabij Nijbroek/Welsum. Ruim tien jaar geleden verruilden ze hun akkerbouwbedrijf in Flevoland voor dit oorspronkelijk graanbedrijf met 100 ha grond. Op de 7 ha die ze hiervan kochten staat inmiddels een 40-tal verschillende hoogstamfruitbomen; appels en peren. Allemaal bijzondere rassen, die in samenwerking met pomologische clubs uitgezocht zijn. Alle leden en met de hele familie zijn deze dag uitgenodigd op deze schitterende landelijke locatie.


Agenda
11:00 -13:00 uur

 • Uitbenen half Bonte Bentheimer varken door Jos Groothedde
 • Het maken van een Rilette met Frans-Jan van Laer en Gerard Kasper

13:00 -15:00 uur

 • Proeverij met vlees van diverse Bonte Bentheimer eigenaren en diverse varkensrassen.
 • Met als kok Echte Bonteheimer labelhouder Ron Geldermand van Hoeve De Bonte Bentheimer.

13:30 - 15:00 uur

 • Lezing Jos Groothedde

15:00 - 16:00 uur

 • Evaluatie proeferij
 • Na kletsen

16:00 uur

 • Terug naar huis

Locatie
Willemien en Jetse Hartmans
Blankematenweg 2
7397 NT Nijbroek/Welsum
Gelderland

Kookworkshop najaar
Workshop Varken in 1 dag
In november gaan wij naar www.kokenmetkerels.nl. Van 10:00 tot 18:00 uur gaan we een heel varken verwerken tot verse en droge worst, leverworst, droge ham, gerookt spek, karbonades, procureur etc. etc. Het doel is om alles van het varken te gebruiken en dat we zelf alle kruidenmengsels klaarmaken; dus niets kant en klaar uit een potje. Het is geen dag voor de gevorderde slager maar voor enthousiaste mensen die graag willen weten hoe van een varken verschillende lekkernijen te maken. Aan het einde van de dag eten we natuurlijk de zelfgemaakte worst van de barbecue en krijgt ieder een deel van het varken mee naar huis.
De datum wordt geprikt in het najaar aan de hand van de varkens en de weersomstandigheden. Mark zal proberen z.s.m. een datum door te geven. Hij geeft deze workshop 2 keer per jaar aan een groep van maximaal 11 mensen (meer is niet leuk). De kosten zijn €125 per persoon. Mocht je interesse hebben, dan kun je een mailtje sturen en hierin aangeven welke dag(en) van de week je kunt, dan kan er gekeken worden of hier rekening mee te houden is.

Meesterslager: titel voor en door de branche
Voor wie na de workshop van Mark helemaal de smaak te pakken heeft, is het volgende nieuwtje misschien interessant.
De restaurantbranche werkt al meer dan 30 jaar met de titel Meesterkok. Deze titel wordt gegeven aan koks die succesvol een examen, de zogenaamde Meesterproef, hebben afgelegd. René
Tichelaar, eigenaar van het restaurant De Gieser Wildeman, behaalde de titel 28 jaar geleden. Anderhalf jaar geleden werd ook één van zijn koks benoemd tot SVH Meesterkok. “Het is een titel waar je als kok naartoe werkt”, vertelt René. “Het helpt je om een niveau hoger te komen.” De KNS wil met de vakbonden FNV en CNV Vakmensen de titel Meesterslager introduceren met een zelfde doel. René zit in een werkgroep en denkt mee over een goede invulling van de titel. CINOP Advies draagt zorg voor de ontwikkeling en begeleiding. Verschenen: Slagersleven, nr 16 2015
www.cinopadvies.nl/94_3437_Meesterslager__titel_voor_en_door_de_branche

 

Agenda 2016

 • Januari, ALV, Datum en locatie zijn nog nader te bepalen. Heeft u een locatie die we kunnen gebruiken? Dan horen we dat graag: bontebentheimer@hotmail.com
 • Maart, 26 maart 2016: Bezoek aan het Nationaal Veeteelt Museum.
 • Mei, 7 mei 2016: Echt Bonte Bentheimer dag. Voor labelhouders en geïnteresseerden. Dit maal op Terschelling.
Nieuwsbrief 1-2015

De Algemene LedenVergadering vond plaats op zondag 18 januari van dit jaar. We waren te gast bij de schitterende groepsaccomodatie De Boerschop in het Overijsselse Luttenberg (neem eens een kijkje op hun website: www.deboerschop.nl


Op de ALV zijn twee zaken besproken die voor het komende jaar prominent lop de agenda van de vereniging zullen staan. Ten eerste zal er een project gestart worden om de beschikbare dekberen te keuren. Hiervoor zal expertise vanuit andere instellingen worden ingeschakeld. Dit project is vanuit het stamboek en de fokcommissie geïnitieerd en moet het komend jaar duidelijk vorm krijgen.
Verder is er een voorstel gedaan om een uniforme presentatie van varkensvleesproducten van de Bonte Bentheimer op te starten. Hiervoor zullen enkele recepten voor droge worsten worden verzameld, met bijbehorende ingrediënten, zodat leden hun slagers allemaal dezelfde worst kunnen laten maken. Met dit initiatief gaan leden Sjef Meijman en Christ Jochems van start.


Oproep

De vereniging is op zoek naar een nieuwe secretaris per januari 2016.

Wat zijn de taken van de secretaris?
De secretaris gaat over de post en alle geschreven stukken van de vereniging. De secretaris verzorgt alle voorkomende algemene administratie en correspondentie, meldt de ledenmutaties aan de penningmeester en notuleert de bestuursvergadering en ALV.
De uitgaande stukken worden door hem, namens het bestuur, ondertekend. Hij/zij is verplicht van alle uitgaande stukken afschriften te houden. Het verenigingsarchief wordt dan ook door de secretaris bewaard. Ieder jaar brengt de secretaris op de ALV schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden over het afgelopen verenigingsjaar. Hij is verplicht de leden minimaal twee weken voor aanvang schriftelijk voor de ALV uit te nodigen. Naast het bijwonen van de vergaderingen kost dit ongeveer 2 à 3 uur per week.


Verder kan de PR-commissie versterking gebruiken. We zijn op zoek naar iemand met een vlotte pen – of toetsenbord -- om de website bij te houden en te helpen bij het schrijven van de nieuwsbrieven. Vind je het leuk om af en toe iets te schrijven over varkensnieuws en ben je graag op de computer bezig, stuur dan even een mailtje naar bontebentheimer@hotmail.com.


Van de GD


Milde variant PED in Nederland
In de vorige nieuwsbrief hebben we al melding gemaakt van het voorkomen van PED (Porcine Endemische Diarree) in Nederland. Een besmettelijke varkensziekte die op het ogenblik in Nederland rond gaat. De besmetting is recentelijk uitgebreid naar meerdere bedrijven. Het is een ziekte waar geen meldingsplicht voor bestaat, omdat hij niet gevaarlijk is voor het varkensbestand in Nederland. Toch heeft de sector, in overleg met de GD, besloten strengere hygiënevoorschriften in te stellen voor varkensbedrijven.
Meer over PED en deze hygiënevoorschriften kunt u vinden op www.gddiergezondheid.nl


Activiteiten

Neem een kijkje bij…
Zondag 22 maart 2015 om 10:00 uur zijn leden van de vereniging uitgenodigd bij Groothedde in Vaassen.
Groothedde levert runder- en varkensvlees van zorgvuldig geselecteerde leveranciers aan hoofdzakelijk retail, vleeswarenindustrie en horeca-groothandel. Zij leveren niet alleen, maar nemen de complete zorg uit handen. Ze nemen verantwoordelijkheid en vormen een spilfunctie voor de retail, vleesindustrie, leveranciers en maatschappij. Zij hebben professionele kwaliteitscontroles, begeleiden afgesproken snitten en zorgen voor de logistiek. Daarom noemen zij zichzelf 'service providers in meat'.
We krijgen een rondleiding door het bedrijf en kunnen een kijkje nemen achter de schermen. Voor leden die een goede afzetmarkt willen hebben is het een must om deze dag te komen kijken en beleven. Maximaal 20 personen VOL = VOL, dus meld u snel aan via bontebentheimer@hotmail.com.

 

Cursusdag erfelijkheidsleer en fokkerij
Op Initiatief van de SZH en het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld wordt op zaterdag 30 mei 2015 een ééndaagse cursus Erfelijkheidsleer kip, varken, schaap of geit gegeven.
In deze eendaagse cursus krijgt u inzicht in de wetmatigheden van de erfelijkheidsleer en de toepassingen daarvan in de fokkerij. Voorafgaand aan de cursusdag ontvangt u ter introductie en voorbereiding een inleidend document over erfelijkheidsleer, populatie genetica en kwantitatieve genetica. In het eerste deel wordt de theorie behandeld die geldt voor alle diersoorten. In het tweede deel wordt de aandacht specifiek gericht op het fokken van een diersoort in het bijzonder.
Prijs: 95 euro
Aanmelden kan via: www.cursuscentrum.nl/cursus/diergeneeskunde/erfelijkheidsleer%20fokken-van-dieren2


5 vragen aan…
Nieuwe rubriek in de nieuwsbrief, waarin leden zichzelf kunnen voorstellen. Op deze manier kunnen we elkaar wat beter leren kennen. Voel je vrij om de vragen te beantwoorden en je antwoorden te mailen aan bontebentheimer@hotmail.com, voor een volgende editie van deze rubriek. Als voorbeeld nemen wij de uitdaging als eerste aan…


1. Wie ben je?
Jaklien Hessels en Simon van Renssen, wij wonen op De Broer in Laren gld. In 2010 hebben wij, samen met o.a. Remi Hoeve, aan de wieg gestaan van de rasvereniging en de stamboekstichting.


2. Hoe lang heb je al varkens?
Onze eerste Bonte Bentheimers kregen wij in 2007, als huwelijkscadeau, van een bevriende varkenshouder.


3. Waarom heb je voor de Bonte Bentheimer gekozen?
Degene die ons onze eerste varkens gaf, deed dat in de vorm van een tegoedbon. Hij vertelde dat zijn eigen varkens niet geschikt waren als huisdier, omdat ze te agressief waren op eten. We konden beter op zoek gaan naar een ander soort varken. Na veel ge-google over varkenshouderij kwamen we de Bonte Bentheimer tegen als zachtaardig en mooi varken. Dat het ook nog eens een varken uit onze regio was èn een zeldzaam dier was mooi meegenomen.

4. Wat doe je met de varkens?
We hebben onze varkens echt als hobby. Ons stukje grond is ook niet groot genoeg voor meer varkens dan we hebben. We hebben een paar maal een toom biggen gehad, met dank aan de KI, waarvan we het merendeel hebben verkocht en zelf een paar varkens hebben afgemest. Het vlees verkopen we aan vrienden en bekenden, of eten we zelf op. Hoewel we inmiddels beiden zijn teruggetreden uit het verenigingsbestuur, zijn we nog wel betrokken bij het stamboek en verenigingsactiviteiten.


5. Wat is je toekomstdroom, met het oog op de varkenshouderij?
De Bonte Bentheimer is een mooi varken. Op persoonlijk vlak hebben we niet veel ambities, maar het zou fantastisch zijn als we als stamboek een betere samenwerking tussen de fokkers zouden kunnen bewerkstelligen en een gedegen fokprogramma kunnen opstellen, waar alle fokkers zich ook aan willen houden. Alleen op die manier is het ras te behouden en mogelijk beter commercieel in te zetten. Mensen zijn nu nog steeds veel op eigen houtje bezig met experimenteren. Het zou mooi zijn als Bonte Bentheimer-producten een plekje op de markt kunnen veroveren, en alle houders daar aan kunnen bijdragen.


Nieuws
Het Bonte Bentheimer boek van Tobias Boeckermann op NDR
8 Januari 2015 is op de Duitse zender NDR een interview te zien over het boek van Tobias Boeckermann over de Bonte Bentheimer. Bekijk uitzending hier


Agenda

 • Maart Neem een kijkje bij... Groothedde 22 maart 2015, Maximaal aantal deelnemers: 20. Aanmelden bij het secretariaat.
 • Mei Echt Bonte Bentheimer labeldag, Voor labelhouders en andere leden, bij MergenMetz in Arnhem, 10 mei 2015
 • September, Beleef Landdagen + Leden met lezing, Openluchtmuseum Arnhem, 11 september 2015
 • November Workshop november 2015

Heeft u ook activiteiten gepland waarin de varkens een rol spelen? Geef deze per e-mail door aan het secretariaat: bontebentheimer@hotmail.com. En verslagje van wat er gebeurd is (liefst mèt foto)

Nieuwsbrief december 2014

Van de voorzitter door Iris Laven

Alweer bijna één jaar voorzitter en veel gedaan. De laatste activiteit was de ledendag bij De Gulle Waard. Een vol programma en erg gezellig. Het bestuur hoort verschillende geluiden en die geluiden hebben wij opgepakt. Opmerkingen waren onder andere een erg vol programma, weinig tijd om bij te kletsen en waarom is het toch vaak in het Noorden van het Land. Als Zuid-Limburger begrijp ik dit laatste zeker. Daarnaast heb ik gemerkt dat het organiseren van een ledendag veel werk is en het niet altijd alles gaat zoals je zou willen. Gastsprekers kunnen niet op zondag of eigenlijk wilde je bij de gastspreker langs gaan. Daarom heeft het bestuur besloten voor een vernieuwde aanpak. Meer activiteiten op meerdere locaties door het land. Ook hopen wij op inspiratie van jullie kant. Heb je een idee, mail ons en wij kijken hoe wij hier vorm aan kunnen geven. Aankomend jaar beginnen met onderstaande opzet. Wij hopen samen met jullie de agenda te vullen en uit te breiden. Heb je een idee, mail ons.

 • Januari:       Algemene leden dag
 • Maart:         Neem een kijk je bij…
 • Mei:            Echt Bonte Bentheimer Labeldag
 • September:  Lekker uit eten met lezing
 • November:   Workshop

 

Ledendag 2014

Op zondag 19 oktober 2014 werden zo’n 45 leden van de vereniging welkom geheten bij Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk, voor onze 4e ledendag.

 

Bij aankomst werd, gezeten op het terras in een heerlijk najaarszonnetje, eerst even kennisgemaakt met nieuwe leden en bijgepraat met oude bekenden, veelal onder het genot van een kopje koffie. Rond één uur verhuisde het hele gezelschap naar binnen, waar Nel Schellekens op haar ongeëvenaard enthousiaste manier,  kort vertelde over haar restaurant en haar werkwijze. Nel wil niks weggooien van een geslacht dier, en weet ook de minder gangbare delen om te zetten in heerlijk gerechten en hapjes. Daarna verdween Nel naar de keuken, om de gerechten die geserveerd zouden gaan worden in de middag, verder af te maken met haar team.

 

Het woord werd vervolgens gegeven aan Henri Holster, van Wageningen Universiteit. Henri is onderzoeker duurzame landbouwsystemen en netwerk/procesfacilitator. Hij begon met een aantal vragen te stellen, om de aanwezigen aan het denken te zetten: “Bent u varkenshouder of varkenshoeder?” En: “Moeten we het ras groot maken door het maximaal te vercommercialiseren?” Vervolgens ging Henri in op de voordelen en risico’s van buitenvarkens. Volgens zijn voorstellen, lijkt het buiten houden van varkens een haalbaar alternatief voor scharrel- dan wel biologische varkenshouderij.

 

Het verhaal van Henri werd gevolgd door het eerste gerecht uit de keuken van De Gulle Waard.

 

Hierna gaf Simon van Renssen een samenvatting over Risico’s in de Vleessector, een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, in opdracht van de regering. Directe aanleiding waren de vleesschandalen die de afgelopen jaren aan het licht waren gekomen. In het kort was de conclusie van de Onderzoeksraad, dat het probleem erin gelegen is dat de slager zijn eigen vlees keurt. Aanbevelingen voor verbetering behelzen dan ook een strenger toezicht door de overheid en betere verslaglegging.

 

Als afsluitende spreker was Tobias Böckermann.  De Duitser is journalist hobbyboer, en heeft een boek geschreven over de herkomst en achtergronden van het Bunte Bentheimer Schwein. In zijn presentatie was te zien dat de Bonte Bentheimer door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Wat bleef waren de vlekken. Ook Tobias kwam weer uit bij Gerhard Schulte-Bernd, de oerhoeder van de Bonte Bentheimer, die heeft toegegeven ook “vreemde” rassen te hebben ingekruist, om inteelt tegen te gaan. Verder heeft Tobias vele Duitse varkensbedrijven bezocht, die de Bonte Bentheimer omhelst hebben en als buitenvarken weten te exploiteren.

 

Het boek van Tobias is te bestellen

„Das Bunte Bentheimer Schwein - Geschichte und Zukunft einer alten Nutztierrasse“  is 4 december 2014 gepresenteerd en nu te koop, het heeft 104 pagina’s  en bevat ongeveer 90 kleuren- en zwart/wit-foto’s, en verder kaarten, grafieken en tekeningen. In het Duits, met samenvatting in het Nederlands.

 • Uitgegeven door Verlag der Emsländischen Landschaft e.V. (Sögel)  
 • ISBN-Nummer 978-3-925034-49-7.
 • Kosten €10,00 (+portokosten) en verkrijgbaar via  http://www.emslaendische-landschaft.de/publikationen/sonstige-publikation.

 

Tussen alle sprekers door waren er gangen met varkensvleesproducten die je deden watertanden, was het weer een gezellige, informatieve en smakelijke ledendag.

 

Nieuwe bestuursleden gezocht

In januari vindt weer een nieuwe Algemene leden vergadering/ ALV plaats. Een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomst zijn de bestuursverkiezingen. Sinds januari 2014 bestaat het bestuur uit: Iris Laven (voorzitter), René van Alphen (secretaris),  Simon van Renssen (penningmeester), Marc Toonen, Nelleke Meersma, Sjef Meijman, en Elina Boerma (stamboekbeheer).

 

Met ingang van het nieuwe jaar, zullen er weer een paar wisselingen gaan plaatsvinden. Simon van Renssen heeft besloten na 6 jaar penningmeesterschap het stokje te willen doorgeven. Verder is Sjef Meijman aftredend als algemeen bestuurslid.  Marc Toonen, die fantastisch heeft geholpen met het opzetten van de nieuwe website, heeft moeten constateren te weinig tijd te kunnen vrijmaken voor de vereniging. Ook hij treedt af, maar wil wel blijven ondersteunen met de website.

 

Het bestuur is dus naarstig op zoek naar een nieuwe penningmeester, en ten minste één algemeen bestuurslid.

 

Verder zijn we op zoek naar iemand die al dit jaar wil worden ingewerkt als nieuwe secretaris, om René van Alphen te kunnen aflossen in 2016.

Het bestuur komt 2 tot 4x per jaar bij elkaar voor een vergadering. Verder wordt iedere 4 weken een Skype-overleg gepland.

 

Wat zijn de taken van de penningmeester?

Binnen de vereniging gaat de penningmeester over het geld. In het Huishoudelijk Reglement van de vereniging staat onder andere dat de penningmeester alle gelden van de vereniging beheert en zorgt voor de inning van de contributies, donaties, subsidies, enz. Hij/zij verricht de betalingen namens de vereniging. Het is belangrijk dat de penningmeester alle ontvangsten en uitgaven bij houdt op een manier waarop daaruit altijd de financiële positie van de vereniging kan worden afgeleid.

 

Hij/zij sluit de boeken van de vereniging jaarlijks op 31 december af en brengt aan de ALV verslag uit over het afgelopen boekjaar. Ieder jaar krijgt de kascommissie, benoemd door de ALV, inzage in de kas en alle op de financiële administratie betrekking hebbende stukken en bescheiden. De penningmeester geeft daarover ook alle gevraagde inlichtingen aan de kascommissie. Is de kascontrole positief verlopen, dan tekent de kascommissie een verklaring met “akkoord en handtekening”. Van haar bevindingen brengt de kascommissie verslag uit aan het bestuur tijdens de ALV. Ook stelt de penningmeester jaarlijks een begroting op voor het komende verenigingsjaar en legt dit ter goedkeuring voor aan de ALV.

 

Met de van de secretaris ontvangen ledenmutaties houdt de penningmeester een overzicht bij van het ledenbestand van de vereniging en het nakomen van de contributieverplichtingen.

 

Wat zijn de taken van een algemeen bestuurslid?

Als algemeen bestuurslid woon je natuurlijk de bestuursvergaderingen bij en praat mee over de zaken die de vereniging aan gaan. Verder neem je zitting in (ten minste) één van de werkgroepen/commissie die door het bestuur zijn ingesteld.

 

Wat zijn de taken van de secretaris?

De secretaris gaat over de post en alle geschreven stukken van de vereniging. De secretaris verzorgt alle voorkomende algemene administratie en correspondentie, meldt de ledenmutaties aan de penningmeester en notuleert de bestuursvergadering en ALV. De uitgaande stukken worden door hem, namens het bestuur, ondertekend. Hij/zij is verplicht van alle uitgaande stukken afschriften te houden. Het verenigingsarchief wordt dan ook door de secretaris  bewaard. Ieder jaar brengt de secretaris op de ALV schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden over het afgelopen verenigingsjaar.  Hij is verplicht de leden minimaal twee weken voor aanvang schriftelijk voor de ALV uit te nodigen.

 

Nieuws van de GD           

Milde variant PED ook in Nederland

Op een vleesvarkensbedrijf in Nederland is een milde variant van het PED-virus vastgesteld. Op het bedrijf waren wel problemen met diarree maar de varkens herstelden spontaan. De situatie lijkt sterk op hetgeen enkele maanden geleden in Duitsland is waargenomen: enkele vleesvarkensbedrijven zonder verhoogde uitval, maar met typische diarreeverschijnselen. Ook op deze Duitse bedrijven bleek het te gaan om een milde variant van PED en niet het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de VS. Het opduiken van milde varianten van PED is niet ongewoon. Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde types PED beschreven. Voor meer informatie, zie: http://www.gddiergezondheid.nl/actueel/nieuws/2014/11/ped-blijkt-inderdaad-milde-variant

 

Oproep

We zijn op zoek naar iemand met een vlotte pen – of toetsenbord --  om de website bij te houden en/of te helpen bij het schrijven van de nieuwsbrieven. Vind je het leuk om af en toe iets te schrijven over varkensnieuws en ben je graag op de computer bezig, stuur dan even een mailtje naar bontebentheimer@hotmail.com.

 

Van het stamboek door Elina Boerma

Beste leden, het melden gaat steeds beter! Echter is ook nog voor verbetering vatbaar. Met name de dekkingen worden vaak gemeld wanneer de toom al is geboren. Men meldt wel de dekking maar geen geboortes omdat “ze toch weg gaan”. De reden om deze geboortes wel te melden is de volgende; we willen graag inzicht in de vruchtbaarheid van de zeugen; we willen graag kunnen zien of bepaalde families minder vruchtbaar zijn; we willen graag weten hoe de moedereigenschappen zijn van de zeugen; krijgen ze veel biggen, brengt de zeug ze allemaal groot, is het een lomperd naar haar biggen; zijn de beren voldoende vruchtbaar; meldingen van erfelijke gebreken en de eventuele reden hiervan; is dit inteelt of zit er iets in een bepaalde familie; conclusie is dat we graag een gezonde populatie willen zodat men zonder al te veel zorgen een gezonde toom biggen kan gaan fokken.

 

Tevens een oproep aan de leden om rekening te houden met het inteelt percentage. Kijk svp goed of een bepaalde beer op je zeug past. Dit kan in zooeasy en deze mogelijkheid zou beter benut kunnen worden.

 

Door de meldingen eenvoudiger te ontsluiten is er wel een betere registratie gerealiseerd. De communicatie gaat meer 1 op 1 en het is simpeler om probleempjes of vragen op te lossen.

 

Mochten jullie desondanks vragen of opmerkingen hebben dan kan dat natuurlijk. Mail gerust naar stamboekbeheerbontebentheimer@gmail.com

 

Activiteiten

Heeft u activiteiten gepland waar de varkens een rol in spelen? Geef deze per e-mail door aan het secretariaat: bontebentheimer@hotmail.com.  En verslagje van wat er gebeurd is (liefst mèt foto) kan naar hetzelfde adres.

 

Agenda

 • Algemene leden vergadering/ALV     
 • Wanneer?  Zondag 18 januari 2015
 • Hoe laat?   van 11:30 tot 17:00 uur
 • Waar?       Groepsaccomodatie De Boerschop Butzelaarstraat 70, 8104 AR Luttenberg  www.DeBoerschop.nl

 

 • Neem een kijkje bij Groothedde rund- en varkensvlees leverancier
 • Wanneer? Maart 2015
 • Waar?      Dit wordt Vaassen of Best www.groothedde.nl

 

 • Echt Bonte Bentheimer labeldag bij Mergenmetz voor labelhouders en leden
 • Wanneer? Mei 2015
 • Waar?      Utrechtseweg 433, 6865 CL  Doorwerth www.mergenmetz.nl

 

 • Lekker uit eten, met een lezing
 • Wanneer?  September 2015 informatie volgt

 

 • Workshop Koken met kerels ( ook voor vrouwen)
 • Wanneer? November 2015
 • Waar?      Dalfsen www.kokenmetkerels.nl

 

Wij wensen u Vrolijke feestdagen en een goed en gezond 2015

Nieuwsbrief juni 2014

Van de voorzitter

Door Iris Laven
Het natte weer is hopelijk voorbij en onze Bonte Bentheimers kunnen weer heerlijk met droge poten rondlopen. Maar met het zonnetje is een modderbad wel heel erg fijn. Een parasolletje er bij en zo kunnen ze prima de zomer doorkomen.

Afgelopen maanden zijn er weer aardig wat worpen geboren. Alle worpen worden bij ons op de website vermeld zodra u een mailtje stuurt. Maar ook andere zaken kunt u natuurlijk plaatsen bij de advertenties, misschien heeft u nog benodigdheden die andere varkenshouders zouden kunnen gebruiken.
De eerste labelvergadering heeft plaats gevonden, de volgende vergadering is in najaar. Wilt u ook een label aanvragen, dat kan. Samen met andere labelhouders kun je het label bekender maken en elkaar inspireren. Heb je vragen over het label laat het ons weten en dan kan je ik vragen beantwoorden. Hoe meer labelhouders hoe bekender de Bonte Bentheimer wordt.

De voorjaarsdag is een nieuw idee. Dit jaar voor het eerst, maar helaas hadden niet zo veel leden gereageerd. Hierdoor is besloten om deze dag door te schuiven naar zondag 17 mei 2015 met nog een keer dezelfde locatie. We starten in Ter Apelkanaal bij Buitengewone varkens. Meldt u aan en schrijf het nu al in uw agenda.

 


Nieuws over KI
En helaas is dat niet zo’n best nieuws… Inmiddels heeft u allemaal de volgende brief van de fokcommissie al in uw mailbox ontvangen.

In januari heeft Varkens KI Nederland gesproken met de fokkerijcommissie over twee aspecten van het bieden van een berenplaats aan de Bonte Bentheimervereniging. Het eerste punt ging over bio-security, het tweede was de financiële kant van het houden van de beer. Op de ALV in januari is dit besproken met de leden.

Hier komt bij dat onze beer Hidde inmiddels meer dan een jaar op het KI station staat en foktechnisch gezien aan vervanging toe is. Verder kijkend naar foktechnische aspecten zouden er meer beren beschikbaar moeten zijn voor KI om een gedegen fokprogramma op te kunnen zetten (zie rapport CGN).

Binnen de fokcommissie hebben we natuurlijk gesproken over bovenstaande onderwerpen en wat we hier mee moeten en kunnen. Ondanks meerdere informatieve bijeenkomsten en schriftelijke uitleg en toelichting hebben we onze leden kennelijk nog onvoldoende kunnen overtuigen van het nut en belang van KI en ook onvoldoende kunnen ondersteunen bij knelpunten rondom berigheidsinspectie en inseminatie. Ook hebben we geprobeerd met het productschap in gesprek te komen. Zij hebben destijds ondersteund bij het bijeenbrengen van betrokken partijen. Wij zijn nog steeds in gesprek met het PVE, maar daar is nog geen concreet beleid uit voortgevloeid.

Varkens KI Nederland is, na overleg en met bovenstaande argumenten, tot de beslissing gekomen dat het niet langer haalbaar is om Hidde beschikbaar te houden voor KI. Per 1 juni zal hij niet meer ingezet kunnen worden.

Helaas is kennelijk de tijd nog niet rijp voor een breed gedragen fokplan en KI binnen de vereniging. Dit spijt ons zeer, maar we respecteren en onderschrijven de argumenten van Varkens KI Nederland.

Natuurlijk zijn we op zoek naar een alternatief, maar op dit moment is dat er nog niet. Met uw zeug naar een dekbeer reizen is mogelijk, maar houdt daarbij wel rekening met de regelgeving hieromtrent! Met vragen over varkenstransporten kunt u terecht bij het productschap voor vee en vlees www.pve.nl onder het kopje varkens. Telefonisch kunt u terecht bij mevr. K. Bouwknegt 079-3687133.

De fokkerijcommissie

 • Elina Boerma
 • Remi Hoeve
 • Peter Miedema
 • Nelleke Meersma

 

Van het stamboek
Door Elina Boerma
Sinds ik de taken van het stamboekbeheer van Remi Hoeve heb overgenomen in januari 2014 is er al weer een groot aantal dieren ingeschreven. Kennis van het systeem wordt verworven door veelvuldig gebruik en daar over hoeft niet geklaagd.
Er zijn echter enkele zaken die aandacht vragen.


Voor de al ervaren fokkers:

 • Registreer tijdig de dekkingen en de geboortes. Er is door de vernieuwing van de site eenvoudiger te controleren of de betreffende melding is verzonden en door een geregelde check in het ZOOeasy kan men zelf een 2e controle uitvoeren. Doe dat s.v.p., dit voorkomt veel achteraf miscommunicatie of herstel aanvragen.
 • Wanneer er biggen verkocht worden ligt de verantwoording van de registratie bij de fokker! Wanneer het zeker is dat deze voor het afmesten worden verkocht dan hoeft er geen registratie plaats te vinden. Is er twijfel of een koper niet ook wil gaan fokken, schrijf het dier dan bij voorbaat in. Dit voorkomt achteraf een hoop uitzoek werk en frustratie bij alle partijen.
 • Wanneer een dier voor de 12e week van het bedrijf gaat: zet ze wel op de foto en stuur deze mee met het scoreformulier nr. 1. Dan is er een administratieve controle wanneer het dier pas later wordt gemeld bij een nieuwe eigenaar.
 • Geef informatie aan de koper over een eventueel lidmaatschap van de vereniging en vertel hem of haar welke stappen er moeten worden gezet om het gekochte product op naam te krijgen. Een stukje promotie wat niets kost en een koper goed op weg kan helpen.

Voor de minder ervaren of startende fokker:

 • Wanneer er een weloverwogen keuze is gemaakt om te gaan fokken met het aangekochte dier, zullen er vragen zijn hoe en wat er dient te gebeuren. Stel de vragen bij voorkeur voordat u actie onderneemt, dit voorkomt een hoop frustratie.
 • Als lid van de vereniging is er automatisch toegang tot zooeasy. Dit zal in eerste instantie een leesaccount zijn. Wanneer u kenbaar maakt te willen gaan fokken dan wordt dit omgezet in een fokkersaccount.
 • Dit is ook een contactmoment om vragen te stellen hoe de procedures verlopen om tot een correcte registratie van de verschillende fases te komen. Schroom niet en vraag s.v.p.

Ons registratiesysteem staat of valt met de discipline die we ons zelf opleggen wanneer we onze dieren willen registreren. Informatie die niet alleen voor onszelf van belang is maar ook voor de kopers van onze biggen of varkens. Noteer ook opvallende zaken onder de kop “opmerkingen”. Ze worden dan niet vergeten.

Tevens een algemeen verzoek om bij de dieren die + 6 maanden oud zijn ook de scorekaarten 2 en 3 aan te leveren met de gevraagde foto’s. Deze komen nog te weinig binnen. Foto’s graag < 150 kb.

De stamboekbeheerder is er voor u. Het ZOOeasy programma is er voor ons allemaal. Met name voor onze varkens,die we een eerlijke kans geven om gezond nageslacht te fokken. Vriendelijk verzoek om dit in gedachten te houden.

 

Bonte Bentheimers straks beeldbepalend in Bethunepolder in Tienhoven?
Door René van Alphen

Rondom onze woning wordt de natuur de komende jaren anders. Waar vroeger groene weides bevolkt werden door grazende koeien, zullen straks grutto, snip en andere bijzondere weidevogels het beeld van onze polder bepalen.

Schapen zie je natuurlijk overal, maar wat mij, als secretaris van uw vereniging, goed doet is dat de hoeveelheid Bonte Bentheimers alsmaar uitbreidt. Wijzelf hebben er 2, een niet lid zelfs 10 en commissielid George Jambroes ook 2, waarvan er 1 met behulp van onze KI-beer Hidde nu jonkies heeft gekregen.

Als goede buur ga je dan natuurlijk eens kijken. Zijn zeug van 2 jaar liet ons haar 8 kleintjes zien, waarvan 5 borgjes. Deze familie loopt gezellig op een mooi groot stuk land, waarvan deels een bos. Een mooie schuilhut maakt het compleet. Het duurde even voor de kleintjes zich lieten zien vanuit het bos.

Het is echt fantastisch hoe dit kleine grut rond hobbelt en nieuwsgierig kijkt wat voor vreemde snuiters er in hun gebied lopen. Erg leuk is het dan om te horen dat er al een borgje en een gelt verkocht zijn aan een andere dorpsbewoner. Nu hem nog binnenhalen als lid.
Kortom de vogels zullen hun best moeten doen om beeldbepalend te zijn, onze Bonte Bentheimer populatie wordt een geduchte concurrent.

 

Activiteiten

 • Beleef Landleven is een uniek evenement in Openluchtmuseum Arnhem voor iedereen die van het buitenleven houdt. Er worden ca. 25.000 bezoekers verwacht, verspreid over de drie dagen. Naast diverse demonstraties, activiteiten, workshops en de markt, kunnen de bezoekers ook kennis maken met bijzondere rassen die Nederland rijk is. In overleg met de organisatie van Beleef Landleven is besloten om op zondag 7 september een 'erfgoedplein' en ‘ZeldzaamLEKKER straat’ te organiseren, binnen dit grotere evenement. In het Openluchtmuseum zijn het hele jaar rond al Bonte Bentheimers aanwezig. Op de Beleef Landleven-dagen, zal ons varken natuurlijk ook vertegenwoordigd worden. De vereniging zal samen met Buitengewone Varkens en Echt Bonte Bentheimer-labelhouder Sengersbroek een stand bemensen.
 • Historische Markt, Schagen. Vanaf donderdag 3 juli 2014 staan er weer tien achtereenvolgende donderdagen in het teken van de West-Friese Folklore. Een gebeuren dat beslist de moeite waard is. Wat kun je allemaal zoal beleven op een Westfriese donderdag? Iedere Westfriese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma. Op 17 juli staat de markt in het teken van het dier. Daar horen natuurlijk ook varkens bij. Er zullen die dag dan ook Bonte Bentheimers op de markt staan.

 

Hulp bij deze activiteiten
Voor de Westfriese markt zijn de organisatoren op zoek naar mensen die een paar uur in de stand willen staan. Eerst zullen de varkens nog in de omgeving moeten worden opgehaald en naar de markt worden gebracht.
Het kost een dag van uw tijd, maar is altijd erg gezellig. De vereniging zorgt voor materialen om de stand aan te kleden en de varkens aantrekkelijk te presenteren. U mag uw eigen varkensproducten (mits ze van de Bonte Bentheimer zijn natuurlijk!) verkopen op deze locaties, en op die manier ook aan uw persoonlijke PR werken.

Dus als u tijd en zin heeft om een paar uur met geïnteresseerde passanten te praten over uw favoriete dier, kunt u contact opnemen met Jaklien Hessels. Telefoonnummer: 0573 402048

 

Ledendag 2014
Door Iris Laven

Zondag 19 oktober 2014 is de najaarsledendag. Deze wordt gehouden in de “Gasterij De Gulle Waard” in Winterswijk. De Gulle Waard is gekozen tot het Puurste Restaurant van 2014. U wordt verwacht tussen 12:00 en 13:00 uur Nel Schellekens eigenaar en chef-kok van De Gulle Waard vertelt over wat de Bonte Bentheimer voor haar keuken betekent. Gedurende de middag maakt zij diverse Bonte Bentheimer gerechtjes voor ons klaar.

Daarnaast komen er nog andere gastsprekers, in de nieuwsbrief van september maken wij de volledige agenda bekend. Er is een maximaal aantal inschrijvingen van 50 personen. VOL=VOL. U kunt zich nu al inschrijven, stuur een mailtje naar secretaris bontebentheimer@hotmail.com

 

Agenda

 • Dag van het Dier, Historische Markt in Schagen, Donderdag 17 juli 2014, Van 10.00 tot 15.00 uur
 • Beleef Landleven, Vrijdag 5 t/m zondag 7 september 2014, Openlucht Museum Arnhem, Van 10.00 tot 17.00 uur
 • Ledendag 2014, Zondag 19 oktober, Gasterij De Gulle Waard, Winterswijk

 

Heeft u op uw bedrijf ook activiteiten gepland waar de varkens een rol in spelen? Geef deze per e-mail door aan het secretariaat: bontebentheimer@hotmail.com . En verslagje van wat er gebeurd is (liefst mèt foto) kan naar hetzelfde adres.

 • Nieuwsbrief 3 wordt op 1 september verspreid. Deadline voor het aanleveren van artikelen of activiteiten is 25 augustus 2014.
 • Nieuwsbrief 4 wordt op 1 december verspreid. Deadline voor het aanleven van artikelen of activiteiten is 25 november 2014.
Nieuwsbrief januari 2014 24 mrt 2014

Van de voorzitter 
Door Iris laven 


Na de ALV in januari is er een nieuwe samenstelling van het bestuur. Als voorzitter vind ik dit een mooie kans om met nieuwe ideeën te komen. Hoe kunnen wij de Bonte Bentheimer op de Kaart zetten? Hiervoor moeten wij eerst de kaart van de website en de website eens onder de loep nemen. Deze zal in 2014 met dezelfde uitstraling toch flink wat wijzigingen ondergaan. En daarnaast willen wij de Bonte Bentheimer zichtbaarder maken voor meer mensen. Ons ledenaantal groeit gestaag en wij hopen dat meer mensen geïnspireerd raken door dit vrolijke en leuk uitziende varkensras. Vanuit mijn achtergrond staat educatie voorop. Begin je net met varkens of met dit varkensras, dan wil je veel meer weten door te lezen en te zien. Misschien heeft u voldoende aan onze website of wilt u bij u in de buurt een kijkje nemen bij één van onze leden om te kijken hoe de Bonte Bentheimer gehouden worden. Om de website en ons beeld over de mogelijkheden van het houden van de Bonte Bentheimer breder te maken, zou ik graag een vraag bij u willen neerleggen. Hoe is uw varken gehuisvest? Denk aan hokken, omheining, bestrating of juist geen bestrating. Mail uw foto’s aan ons en de beste foto’s komen op onze vernieuwde website.

 

ALV 2014 
Door Jaklien Hessels 


Op 25 januari dit jaar waren we te gast bij Bernhard en Kitty Villerius in ‘Het Land van Belofte’, een oase van rust midden in de Randstad. Vanaf kwart voor twaalf druppelden de aanwezigen binnen, waar eerst werd genoten van een kopje koffie en een broodje, aangezien de meesten al een aardige reis achter de rug hadden. Om kwart voor één opende voorzitter Norbert Mergen de vergadering. 
ALV Eerst werd kort het afgelopen jaar besproken. Na het enorm drukke jaar 2012 was 2013 een relatief rustig jaar voor de Bonte Bentheimer, met als hoogtepunt de erkenning van het stamboekproject in mei. Hierna lichtte penningmeester Simon van Renssen de financiën van het afgelopen jaar toe. Het 
Postadres Secretariaat Middenweg  1 3612 AT  TIENHOVEN ut e-mail: bontebentheimer@hotmail.com www.bontebentheimer.nl kvk. 8189933 triodos bank  NL94 TRIO 0390 2392 40 Secretariaat statutair gevestigd te Laren gld 
daaropvolgende punt was het vaststellen van het huishoudelijk reglement van de vereniging. Veel zaken zijn al in de statuten geregeld, maar voor de dagelijkse gang van zaken blijkt een huishoudelijk reglement erg praktisch. Het voorgestelde reglement was nog wel voor verbetering vatbaar, maar de vergadering is gekomen tot een duidelijk reglement. 
Ander belangrijk punt was het stamboek en de KI. De fokcommissie blijft benadrukken dat het goed registreren van alle dekkingen, worpen, verkopen etc. van groot belang is voor het inzicht in de Bonte Bentheimer-populatie.  Het is de commissie niet duidelijk waarom niet alle meldingen gedaan worden. Tijdens de vergadering werd geopperd een enquête te houden onder de leden, om alle varkensvervoeren, dekkingen etc. goed in kaart te brengen en zo de vragen die leven bij de fokcommissie te kunnen beantwoorden.  

 

Wisseling van de wacht

Tijdens deze bijeenkomst werd afscheid genomen van Remi Hoeve als eerste stamboekbeheerder. Hij zal de nieuwe stamboekbeheerder Elina Boerma, en de gehele vereniging, nog wel blijven bijstaan met zijn kennis en ervaring. Remi is de initiatiefnemer van de Bonte Bentheimer in Nederland, en zal daarom belangrijk blijven voor de vereniging. Na zich 10 jaar volledig voor de BB te hebben ingezet, is hij er het echter aan toe om ook eens tijd te hebben voor andere zaken. Ook voorzitter Norbert Mergen nam afscheid van zijn functie. Norbert is van mening dat het belangrijk is dat de vereniging een levende en levendige vereniging is, en daarbij hoort een regelmatige wisseling van bestuur. Norbert heeft tijdens zijn voorzitterschap het Echte Bonte Bentheimer label op de wereld geholpen, een mooie kapstok om als houdersvereniging mee verder te gaan. Tenslotte kon ook secretaris Jaklien Hessels een stapje terug doen, omdat uiteindelijk een nieuwe kandidaat-secretaris was gevonden. Jaklien was, met Remi, penningmeester Simon van Renssen en Dirk Perdijk één van de initiatiefnemers van de Stichting Nederlands Bonte Bentheimer Landvarken, dat het stamboek beheert, en Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken.  Ook Jaklien zal betrokken blijven bij de vereniging. 

Aan het einde van de vergadering werden de nieuwe bestuursleden unaniem door de aanwezigen geaccepteerd en vervolgens geïnstalleerd. Als voorzitter is Iris Laven aangetreden. De nieuwe secretaris is René van Alphen.  Verder zijn Elina Boerma als stamboekbeheerder en Mark Toonen als algemeen bestuurslid aangetreden. Hiermee is het bestuur uitgebreid tot zeven personen. Maar vele handen maken licht werk. 
Het huidige bestuur van de vereniging.  
Marc Toonen, Elina Boerma (stamboekbeheer), Iris Laven (voorzitter), René van Alphen (secretaris);  Nelleke Meersma,  Sjef Meijman,  Simon van Renssen (penningmeester) 

 

Van het stamboek 
Door Elina Boerma 


Jullie nieuwe stamboekbeheerder moest er echt “even inkomen”. En natuurlijk worden er beginners fouten gemaakt.  Het aanmelden van dieren via het invulformulier bleek niet 100 % te werken, de berichtgeving kwam niet aan en ook in de afgelopen periode heb ik geen enkele melding via de site binnen gekregen. Of er is niet gemeld of er was niets te melden, dat is mogelijk. Met een aantal van jullie is er mailcontact geweest en zijn er registraties aangepast. Het is de bedoeling dat jullie binnen enkele weken meldingen via een te downloaden en digitaal in te vullen document kunnen doen rechtstreeks naar stamboekbeheerbontebentheimer@gmail.com. Naar verwachting zullen er dan geen meldingen blijven hangen in niemandsland, die door niemand meer te traceren zijn. Een bijkomend voordeel is dat jullie zelf dan tevens het document op kunnen slaan en je te allen tijde terug kunt vinden wanneer je gegevens, en welke voor registratie hebt verzonden. Graag wijs ik nog op de volgende aandachtspunten; de meldingen graag tijdig, volledig (met name UBN en diernummers compleet) en zorgvuldig aanleveren. Foto’s graag maximaal 200 KB anders kunnen ze niet worden geladen in Zooeasy en bij voorkeur 1 dier + foto’s per email. De kans op fouten wordt daarmee gereduceerd en het invoeren van de gegevens is een stukje gemakkelijker voor mij. Een melding zal worden bevestigd door een retourmail met de mededeling dat de registratie is verwerkt zodat jullie zelf ook de controle houden. Vriendelijk verzoek om de gegevens dan te controleren in Zooeasy. Herstel meldingen gaan sneller wanneer er binnen een week wordt gereageerd in plaats van pas na een half jaar. Ik ken (nog) niet alle leden, ik ken niet alle varkens, maar indien er vragen of opmerkingen zijn dan ben ik graag bereid om actie te ondermenen en/of vragen te beantwoorden, schroom niet om hier gebruik van te maken. Contact graag zoveel mogelijk via de mail (stamboekbeheerbontebentheimer@gmail.com) onder vermelding van naam en lidmaatschapsnummer en eventueel telefoonnummer. Telefonisch mag ook op 0599-653543 of 06-12876736, de kans is dan aanwezig dat je de voicemail krijgt; spreek alsjeblieft in en dan bel ik terug. De contactgegevens staan ook binnenkort op de website.      

 

Updates voor nieuwe website 
Door Jaklien Hessels 


Zoals op de ALV is gezegd, gaat de website van de vereniging verhuizen. Op het ogenblik zijn Iris Laven en Mark Toonen druk bezig de gehele website over te zetten naar een andere provider. Al doende komen ze veel zaken tegen die een update behoeven. De contactgegevens van zowel vereniging als stamboek worden aangepast. Het kan tijdelijk dus ook voorkomen dat uw advertenties niet duidelijk in beeld komen, of dat uw inlog hapert. 

Voor het updaten van de website, willen de bouwers graag ook een update van de dekberen. Op het ogenblik staan, naast KI-beer Hidde, ook nog de beren Sjors, Stijn, S-Eddy, H-Rambo en Kukki op de website vermeld. Heeft u ook een dekbeer die wordt ingezet voor dekking van de zeugen van anderen (dus niet alleen eigen zeugen), kan deze beer ook op de website vermeld worden. Hiervoor kunt u contact opnemen met het secretariaat (bontebentheimer@hotmail.com ).  

 

Köpkesmèrt in Groeningen 
Door Han Morsink 


Het Brabantse Maashees en Groeningen en het Limburgse Aijen hebben een eeuwenoude gildetraditie, de zogenaamde köpkesmert. De verkoop van varkenskoppen is bedoeld om de kas van de parochie en de plaatselijke kapel te spekken. In de loop der eeuwen zijn vorm en betekenis van de köpkesmert wel veranderd. Het begon allemaal in 1712 met de “openbare” verkoop van een enkele varkenskop, direct na de zondagsmis rond 17 januari. De opbrengst was niet gering, 18 stuivers, en dus zo'n succes dat het smaakte naar meer. Een jaarlijkse traditie was geboren, waarbij plaatselijke boeren varkenskoppen beschikbaar stelden om bij opbod verkocht te worden op de feestdag van de patroonheilige van het lokale gilde. Men hoopte op deze manier bescherming af te kunnen smeken tegen ziekten en sterfte onder het vee. Eerst terug naar de naamgever: St. Antonius Abt. 
Antonius Abt is beschermheilige van alle beroepen die met vee, en in het bijzonder met varkens te maken hebben: varkenshoeders, boeren, varkenshandelaren, slagers, vilders, leerlooiers en handschoenmakers, worstmakers, vleeswarenverkopers, handelaren in gerookte vleeswaren en schilders (penselen worden immers gemaakt van varkenshaar. Hij is patroon van varkenskudden en huisdieren. In de kunst wordt Antonius afgebeeld met een varken, met een staf bekroond met een T (Tau).  

Tenslotte de viering van de köpkesmèrt in Groeningen (gelegen tussen Boxmeer en Venray). Elk jaar stelt een inwoner van Groeningen belangeloos een varken beschikbaar ten behoeve van de markt. Dit jaar was het voor het eerst een Bonte Bentheimer varken. Het varken is tijdens zijn leven door de bewoners van het dorp verwend en vetgemest met pompoenen, eikels, kastanjes, oud brood en vele andere biologische lekkernijen. Rüper (veilingmeester) Frans Kusters had er een hele kluif aan, want de halve varkenskoppen waren zwaar en werden tijdens de biedrondes steeds prominent door Frans aan het publiek getoond. Er werd een weegschaal gehaald en het bleek dat een halve vèrkèskop maar liefst 3,8 kg woog! De köpkesmert is een ritueel met ongeschreven regels en wordt georganiseerd door het kapelbestuur en het plaatselijke St. Antonius en St. Nicolaasgilde. Afhankelijk van het aantal halve koppen zijn er eenzelfde aantal biedrondes. Elke ronde bestaat uit een aantal deelrondes waarbij een vleespakket wordt verloot onder de bieders. In de laatste deelronde wordt rechtstreeks een halve varkenskop verkocht (de kop géét deur). Elk bod kost de bieder €5,-- en per ronde wordt onder de bieders een vleespakket verloot. De totale opbrengst van de mert was in 2014 € 2800,-- en bestemd voor het onderhoud van het plaatselijke kerkje. Het was weer een prachtige St. Tunnisviering. Een oeroude cultuuruiting waarbij een klein Brabants dorp van 400 inwoners laat zien wat het kan!     

 

Activiteiten  
Beleef Landleven 

Beleef Landleven is een uniek evenement in Openluchtmuseum Arnhem voor iedereen die van het buitenleven houdt. Er worden ca. 25.000 bezoekers verwacht, verspreid over de drie dagen. Naast diverse demonstraties, activiteiten, workshops en de markt, kunnen de bezoekers ook kennis maken met bijzondere rassen die Nederland rijk is. In overleg met de organisatie van Beleef Landleven is besloten om op zondag 7 september een 'erfgoedplein' en ‘ZeldzaamLEKKER straat’ te organiseren, binnen dit grotere evenement. 
In het Openluchtmuseum zijn het hele jaar rond al Bonte Bentheimers aanwezig. Op de Beleef Landleven-dagen, zal ons varken natuurlijk ook vertegenwoordigd worden. De vereniging zal samen met Buitengewone Varkens een stand bemensen. 
Binnenkort start de voorverkoop dan de Beleef Landleven-dagen. Tijdens de online krijgt u 25% korting op een toegangsbewijs waarmee u zowel Beleef landleven als het Openluchtmuseum in Arnhem kunt bezoeken.  
 

Historische Markt, Schagen 
Vanaf donderdag 3 juli 2014 staan er weer tien achtereenvolgende donderdagen in het teken van de West-Friese Folklore. Een gebeuren dat beslist de moeite waard is. Wat kun je allemaal zoal beleven op een West-Friese donderdag? Iedere West-Friese donderdag wordt gekenmerkt door een specifiek dagprogramma.   

Op 17 juli staat de markt in het teken van het dier. Daar horen natuurlijk ook varkens bij. Er zullen die dag dan ook Bonte Bentheimers op de markt staan. 

 

Hulp bij deze activiteiten 
Zowel voor de Beleef Landleven-dagen als voor de West-Friese markt zijn de organisatoren op zoek naar mensen die een paar uur in de stand willen staan. Voor de West-Friese markt zullen eerst de varkens nog in de omgeving moeten worden opgehaald en naar de markt worden gebracht. Het kost een dag van uw tijd, maar is altijd erg gezellig. De vereniging zorgt voor materialen om de stand aan te kleden en de varkens aantrekkelijk te presenteren. U mag uw eigen varkensproducten (mits ze van de Bonte Bentheimer zijn natuurlijk!) verkopen op deze locaties, en op die manier ook 
aan uw persoonlijke PR werken. Dus als u tijd en zin heeft om een paar uur met geïnteresseerde passanten te praten over uw favoriete dier, kunt u contact opnemen met Jaklien Hessels. Telefoonnummer: 0573 402048  

 

Ledendag voorjaar 
Door Jaklien Hessels 
Al sinds de oprichting van de vereniging, hebben we ieder jaar in het najaar een studiedag. Daarnaast willen we, vanuit de commissie PR en communicatie, ook in het voorjaar een varkensuitje organiseren voor de leden. We gaan op bezoek bij Bonte Bentheimer-houders  ergens in Nederland; mede-leden die de mogelijkheid hebben om een groep te ontvangen en op deze manier hun bedrijf(je) aan de andere varkenshouders te laten zien. Eventueel gevolgd door een andere activiteit. 

Als eerste willen we op zondag 25 mei een bezoek brengen aan een aantal locaties van “Buitengewone Varkens”. We krijgen er een kijkje in de keuken van de organisatie wat betreft voermanagement, inrichting van de locaties en hoe wordt omgegaan met de regelgeving. Het startpunt van deze dag ligt in ter Apelkanaal. 

Alle leden van de VNBBL kunnen deze ledendag op eigen gelegenheid bezoeken. Er zal wel een bijdrage worden gevraagd voor genuttigde hapjes en drankjes. Om enig inzicht te krijgen in het aantal mensen dat we kunnen verwachten, wil de commissie PR en communicatie graag weten of u interesse heeft in deelname aan deze ledendag met bedrijfsbezoek. Graag horen we dit middels een mailtje aan bontebentheimer@hotmail.com .  
Meer informatie over deze dag volgt zo spoedig mogelijk. 
  
 

Agenda 

 • Voorjaarsledendag Bedrijfsbezoeken Groningen Zondag 25 mei 2014 Van 11.00 tot 17.00 uur  
 • Dag van het Dier Historische Markt in Schagen Donderdag 17 juli 2014, Van 10.00 tot 15.00 uur  
 • Beleef Landleven Vrijdag 5 t/m zondag 7 september 2014 Openlucht Museum Arnhem Van 10.00 tot 17.00 uur 
Nieuwsbrief mei 2013 01 mei 2013

We zijn een stamboekvereniging

Norbert Mergen, voorzitter

Natuurlijk gaat het om het prachtige vlees, de geaardheid van de Bonte Bentheimer en zijn prachtige loboren, maar wij, leden, zijn er om het ras Bonte Bentheimer in stand te houden. Waarom zou je anders lid zijn? En wat zo mooi is: Daarmee dienen we ook de zo hard nodige biodiversiteit. Want niet alleen bij varkens, maar op alle agrarische terreinen fokt, vermeerdert en selecteert de industrie door. Tot ze op een gegeven moment te ver zijn doorgeschoten en moeten terugvallen op oude rassen.

Registreer nu

We weten het. “Dat doe ik later wel.” We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Of het nu de belastingaangifte is, een verandering bij de Kamer van Koophandel doorvoeren…. later is altijd later. Stel niet uit tot morgen wat u vandaag kunt doen, luidt het spreekwoord. Want los van een deugdelijk fokprogramma, het label Echt Bonte Bentheimer (de voorloper van de Europese bescherming) en het paraplubestand dat (enige) zekerheid biedt tegen ruimingen, is het ook voor de koop en verkoop verstandig uw dieren in het stamboek te registreren.

Frustratie en boosheid

Her en der - niet in de laatste plaats op Marktplaats - worden Bonte Bentheimers aangeboden. De kopers van een big melden zich dan bij de vereniging en het stamboek. Maar stamboekregistratie kan alleen als de worp is gemeld en zeug en beer (dus) beide zijn opgenomen. Als dat niet het geval is, sturen we de koper dan terug naar de verkoper om beer en zeug te achterhalen. Dat is niet leuk: dan wordt men boos op de stamboekbeheerder of de secretaris die de vervelende boodschap moet overbrengen. Waarom op hen? Omdat de verkoper nalatig is geweest? Stamboekpapieren kunt u zo uit ZOOeasy afdrukken en meegeven aan de koper.

Economisch delict

Niemand is erbij gebaat dat er een niet-geregistreerde populatie van Bonte Bentheimers – of wat daar voor door moet gaan - ontstaat. Straks is de Europese GTS-bescherming toegekend en mag een Bonte Bentheimer alleen Bonte Bentheimer worden genoemd als deze van geregistreerde afkomst is. Anders is het een economisch delict.

We moeten het samen doen

Het klinkt allemaal hard wat ik schrijf, maar het is wel waarom wij met zijn allen de vereniging vormen. Om samen iets moois te creëren en dat ook in stand te houden. Toch? Laten we het dan ook doen.

 

We zijn een stamboekvereniging

De vereniging is nog maar vier jaar jong. Bij aanvang was de populatie Bonte Bentheimers klein; ze begint nu enige substantiële vormen aan te nemen. De inleiding van deze nieuwsbrief heet ook ‘We zijn een stamboekvereniging’. We gaan hier in op enkele meer specifieke situaties.

Na het geven van structuur aan de vereniging – het oprichten van commissies, opstellen van een huishoudelijk reglement (komt in de eerstvolgende ALV), het handboek Echt Bonte Bentheimer, informatieve bijeenkomsten en meer, verschuift de focus naar de fokcommissie en het stamboek. De kwintessens: een zuiver en ook sterk ras.

Gedurende het jaar wordt het bestuur geconfronteerd met specifieke voorvallen en niet eenvoudig te beantwoorden vragen. En dan ook nog eens waar we zelf een rol in hebben gespeeld.

Gebruikskruisingen

Een ras in stand houden voor de biodiversiteit impliceert dat dit ras vroeger of later ook gaat worden gebruikt voor gebruikskruisingen. Zo lang die kruising maar geen Bonte Bentheimer heet is dat oké. Misschien zitten er Bonte Bentheimer-genen in Livar (dat geen ras is, maar een commercieel concept voor vetter varkensvlees). Een paar maanden geleden ontstond er wat ophef omdat een van de bestuursleden zijn Bonte Bentheimer voor een gebruikskruising ter beschikking had gesteld. Achteraf gezien vind hij dat niet verstandig. Na ampel beraad zijn we tot het volgende gekomen:

Het bestuur stelt zich op het standpunt dat we een stamboekvereniging zijn en dat we gebruikskruisingen niet kunnen en willen tegenhouden, maar dat een bestuurslid als prominent lid van de vereniging daar niet aan behoort mee te werken.

Binnenbeer

Een beer kan maar voor een “beperkt” aantal nakomelingen zorgen. In de beginjaren was het zo dat er misschien twee of drie actieve beren in Nederland waren en op de rest van de zeugen werd KI met sperma van Sax of Silo uitgevoerd. (Twee broers in een inmiddels opgeheven KI-station in Duitsland.) Inteelt lag op de loer.

April 2011 kwamen biggen Koos en Karel uit Tierpark Nordhorn naar ons (MergenMetz). Nieuw bloed, inteeltfactor nul. Twee beertjes: de een als gezelschap voor de ander zolang ze apart werden gehouden om op te groeien. Koos bleef, Karel ging en wordt alleen voor vleesproductie ingezet.

Bij de eerste worp Koos x Janneke (O) was een beertje met één teelbal – dat verschijnsel heet cryptorchisme en in varkenshouderstaal: een binnenbeer. (De bal kan overigens ook geheel ontbreken.) Hij vertrok als gezelschapsbeer met zijn broer. De nieuwe eigenaar heeft de binnenbeer later verkocht en daaruit zijn ook worpen voortgekomen. Geen van de nazaten blijkt een binnenbeer.

Door onwetendheid en met alle goede bedoelingen van de wereld zijn we hier de fout in gegaan. De beer zelf had na geboorte direct een borg moeten worden en niet in het stamboek terecht mogen komen.

Het feit dat de binnenbeer in het circuit is terecht gekomen, betekent dat er voor wat betreft het stamboek strenger wordt opgetreden. Keuringen van fokberen, bij de KI of waar dan ook, lijkt een optie. Als er voldoende stamboekregistraties zijn kan er worden gewerkt aan een heus fokprogramma. Selectie op kwalitatieve eigenschappen.

Zo gaat dat. De vereniging groeit en wordt langzaam volwassen.

 

Echt Bonte Bentheimer rukt op

Het doet ons goed dat er nu al een redelijk aantal leden is dat het label Echt Bonte Bentheimer voert. Grote en ook kleinere Bonte Bentheimer-houders. Het kost vrijwel niets – oké, als u zo’n fraai geëmailleerd bord wilt hebben, dan kost het wel iets.

Met Echt Bonte Bentheimer onderscheiden we ons. En het bindt ons allen: Een vignet dat van Zuid Limburg tot Oost Groningen wordt gebruikt. Voor vlees van echt Bonte Bentheimer. Kwaliteitsvlees hoort herkenbaar te zijn.

OK Vlees, een landelijk werkende verzender van diep gevroren vlees, biedt nu vlees van Bonte Bentheimer aan. In de categorie Bijzonder OK! Alleen zonder certificaat of label. Wat zien we graag als de houder die de bonte bentheimers levert ook het label Echt Bonte Bentheimer voert. Dan ziet heel Nederland dat!

Al met al kunnen we stellen dat het goed gaat met ons label, dat enige mate van exclusiviteit en originaliteit waarborgt: er zijn inmiddels al zeven houders die het label voeren, te weten: Remi Hoeve, MergenMetz, Sengersbroek, Waddenvarkens, John Wardenier, Sjef Meijman en De Broer Laren. En anderen die zich aan het opmaken zijn voor het voeren van het label, door bijvoorbeeld de stamboekregistraties op orde te maken. Wie volgt?

Het is ook een opmaat naar de Europese GTS (gegarandeerde traditionele specialiteit), waarvan de aanvraag loopt. De criteria die wij in ons handboek hanteren komen vrijwel 1:1 overeen met de eisen die in de aanvraag zijn vermeld.

Stamboek

Om Echt Bonte Bentheimer te voeren, moet u o.a.  wel uw zeugen en beren (als u geen KI toepast) geregistreerd hebben. Stamboekregistratie biedt ook nog een ander voordeel: het werkt preventief tegen preventieve ruimingen. Klinkt leuk, dit dubbele woordgebruik: We bedoelen dat uw dieren dan in het paraplubestand zijn opgenomen. En als er weer eens een grote ziektecrisis ontstaat, worden zij die in dit paraplubestand staan in eerste instantie ontzien. Het is geen garantie, maar het biedt meer zekerheid dan niets.

 

Van de fokcommissie

Door Remi Hoeve

Samenstelling

De fokcommissie is deze zomer uitgebreid met John Wardenier uit Darp. Naast John bestaat de fokcommissie uit Nelleke Meersema, Elina Boerma en Remi Hoeve.

KI

Hidde

Naast de beer Hidde staat er nu een tweede Bonte Bentheimer beer op het KI station.  Het is de beer Koen. Sperma van deze beer komt binnenkort beschikbaar.  Op de Bonte Bentheimer website staan foto’s en informatie van deze twee beren. De beren zijn eigendom van de vereniging.

Koen

Leden van de vereniging kunnen sperma van deze beren kopen.  Zij doen dit door zich met hun UBN aan te melden bij de vereniging. Als dat gebeurd is kunnen zij rechtsreeks contact opnemen met het KI station om sperma te bestellen.  Een dekking kost €50,00.  Dit bedrag wordt in twee delen gefactureerd; één factuur van het KI-station en één factuur van de vereniging om de beren te kunnen bekostigen.

Binnenbeer

Binnen de fokkerij heeft zich een vervelend incident voorgedaan waarbij een fokker met een binnenbeer wilde gaan fokken.  Bij een binnenbeer zijn één of twee testikels verscholen in de buikholte. Dit “kan” duiden op een vorm van inteelt.  Om risico’s voor de verdere populatie uit te sluiten is het niet gewenst om met deze dieren verder te fokken. 

De fokcommissie heeft in samenspraak met het CGN het advies gegeven om van deze binnenbeer geen nakomelingen in het stamboek op te nemen en een brief te schrijven naar de fokker van de binnenbeer en naar de eigenaren van de volle broers en zusters van de binnenbeer  om extra alert te zijn bij de nakomelingen op de binnenbeer eigenschap.

De eigenaar van de binnenbeer handelde uit goeder trouw. Na overleg heeft hij de binnenbeer uit de fokkerij genomen.

Het is voor alle fokkers erg belangrijk dat ze alert zijn op genetische gebreken.  Door fokken met genetische gebreken kan onherstelbare problemen veroorzaken in de populatie.  Het is daarom belangrijk om genetische gebreken te melden. Alleen zo kunnen we samen onze Bonte Bentheimers gezond houden.

Stamboekreglement

Om de fokkerij in goede banen te leiden is de fokcommissie druk bezig om een stamboekreglement op te stellen. Het voornemen is om hiervoor het stamboekreglement van het Duitse Bonte Bentheimer stamboek als uitgangspunt te nemen.  Ook worden er plannen ontwikkeld om beren die voor het stamboek willen dekken te laten keuren door een keuringscommissie. 

De fokcommissie hoopt dit voor het eind van het jaar aan het bestuur aan te kunnen beiden, waarna  het aan de leden gepresenteerd kan worden.

 

 

Ledenregistratie

Door: Jaklien Hessels, secretaris

Iedereen die lid wordt van onze vereniging, heeft bij aanmelding een formulier met persoonlijke gegevens ingevuld. Inmiddels is de vereniging nieuwe wegen ingeslagen. We hebben beren bij de KI, exclusief voor leden, en mensen hebben steeds meer behoefte elkaar snel te kunnen bereiken. Daarom bevat het nieuwe inschrijfformulier een paar extra velden: We vragen nieuwe leden om hun telefoonnummer en hun UBN. Bestaande leden (van vóór 2013) is bij aanmelding niet om deze gegevens gevraagd. In de bijlage vindt u het nieuwe inschrijfformulier. Bent u lid geworden voor februari 2013, wil ik u vragen het formulier nogmaals in te vullen. Dat kan door het uit deze mail te downloaden, digitaal in te vullen en terug te mailen naar bontebentheimer@hotmail.com . Uw UBN is dan bekend bij KI-Nederland, zodat u Bonte Bentheimer sperma kunt bestellen.

De telefoonnummers nemen we op in ons ledenbestand en zullen op de website in het afgeschermde deel bij de ledenlijst gevoegd worden. Dan kunt u andere Bonte Bentheimer-houders makkelijker bereiken als u vragen heeft en men weet u makkelijker te vinden. Zo krijgt onze vereniging steeds meer het idee van een netwerk van varkenshouders, waarvan  we allemaal deel uitmaken.   Tenzij u aangeeft dat u dit niet wilt, natuurlijk.

Op de kaart    

De vereniging ontvangt regelmatig aanvragen voor “Zet mij op de kaart!”  Natuurlijk is het mooi als de kaart steeds voller raakt met Bonte Bentheimers. Sinds enige tijd is het dan ook mogelijk voor leden om zichzelf op de kaart te zetten. Na inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord komt u bij de kaart in bèta (dit is nog een proefversie). Hier kunt u zelf uw gegevens invoeren en/of aanpassen.

 

 

Paraplubestand 

Al een jaar geleden zijn we druk bezig geweest om houders die daar interesse in hadden, te laten opnemen in een z.g. paraplubestand.  Houders –en hun dieren- die hierin zijn opgenomen, kunnen mogelijk ruiming van hun zeldzame huisdierrassen voorkomen bij de uitbraak van een besmettelijke ziekte. Hier is ook in grote getale  gehoor aan gegeven, wat natuurlijk mooi is. Het probleem heeft zich echter voorgedaan dat de SZH met de aangeleverde gegevens nog niet uit de voeten kon.

Daarom willen we u vragen, als u interesse heeft in opname in dit paraplubestand, nogmaals het bijgevoegde antwoordformulier –volledig- in te vullen. Hierbij is het meest belangrijke uw relatienummer bij LNV (dit staat op post die u van LNV heeft ontvangen) en dat u de correcte naam invult bij de UBN-houder (dus: staat het UBN op uw persoonlijke naam of op een bedrijfsnaam?). Deze gegevens moeten dezelfde zijn als die bekend zijn bij de Dienst Regelingen van LNV. Verder moet u de gegevens van ieder varken dat in uw bezit is in het formulier invoeren. Alleen geregistreerde dieren kunnen van ruiming worden uitgesloten.

 

We zijn een vereniging

Door Jaklien Hessels

Zoals Norbert, onze voorzitter, al in zijn introductie schreef. En een vereniging bestaat bij de gratie van haar leden.  Wij zijn dan ook erg blij dat zich nog steeds meer nieuwe Bonte Bentheimerhouders melden als lid van de vereniging. En zo met zijn allen hebben we al heel wat bewerkstelligd in de afgelopen jaren.

Maar een vereniging heeft een bestuur. Bestaande uit een voorzitter, secretaris en penningmeester, eventueel aangevuld met andere bestuursleden. Het bestuur van de VNBBL bestaat op het ogenblik uit 6 personen, waarvan de secretaris al a.i. is, omdat in herhaalde oproepen aan de leden niemand bereid is gevonden het stokje over te nemen. Vanaf januari 2014 zullen ook onze voorzitter Norbert en bestuurslid Remi weer aftredend zijn. In de vorige nieuwsbrief heeft Norbert ook al aangegeven zich niet herkiesbaar te willen stellen. Wij zijn dus dringend op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor de Bonte Bentheimer en haar  vereniging.

Om duidelijk te maken wat de taken van voorzitter, secretaris of algemeen bestuurslid inhouden, hier een klein stukje uit het huishoudelijk reglement, dat in januari ter goedkeuring aan de ALV zal worden voorgelegd:

Artikel 2 Samenstelling Bestuur

1. Het bestuur bestaat ten minste uit:

 • voorzitter
 • secretaris
 • penningmeester
 • twee leden

Dit aantal leden is naar inzicht van de ALV aan te vullen met extra leden.

2. Het bestuur heeft tot taak:

 • het bewaken van bestuursbesluiten en toezien op de uitvoering ervan
 • eindverantwoordelijk zijn voor de gehele organisatie
 • het ontwikkelen van een visie, bepalen van het beleid en het uitzetten van dit beleid
 • initiatieven te ontwikkelen binnen de doelstelling van de vereniging

Artikel 3 Taken en aandachtsgebieden bestuursleden

 • Voorzitter: Aansturing en belangenbehartiging
 • Secretaris: Secretariaat en ledenadministratie
 • Penningmeester: Financieel beheer

Verder neemt een bestuurslid zitting in (ten minste) één werkgroep

Artikel 4 Voorzitter

1. De voorzitter zorgt voor het naleven van de statuten, het huishoudelijk reglement en alle andere regelingen en bestuursbesluiten.

Hij is de officiële woordvoerder van de vereniging. Wanneer hij dit nodig acht, kan hij eisen dat

uitgaande stukken door hem mede worden ondertekend.

Hij leidt de vergaderingen en stelt daarin de vergaderorde vast, behoudens het recht van de ALV

om daarin verandering aan te brengen. Hij heeft het recht de beraadslagingen te doen eindigen,

maar is verplicht deze weer te doen hervatten als minimaal tweederde van de aanwezige leden de

wens daartoe kenbaar maakt.

2. In geval van ontstentenis van de voorzitter, wordt hij door een lid van het bestuur vervangen.

Artikel 5 Secretaris

1. De secretaris verzorgt alle voorkomende algemene administratie en correspondentie, meldt de

ledenmutaties aan de penningmeester en notuleert de bestuursvergadering en ALV.

De uitgaande stukken worden door hem, namens het bestuur, ondertekend. Hij is verplicht van

alle uitgaande stukken afschriften te houden.

2. Hij brengt op de ALV schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden over het afgelopen

verenigingsjaar.

3. Het verenigingsarchief wordt door hem  bewaard.

4. Hij is verplicht de leden minimaal twee weken voor aanvang schriftelijk voor de ALV uit te nodigen.

Graag horen we van mensen die bereid zijn enkele uren per week in deze werkzaamheden te steken. Stuur een e-mail naar bontebentheimer@hotmail.com .

 

Kort nieuws

Hoeve ‘t Rondgors van verenigingslid Christ Jochems heeft van de SZH het predicaat “erkend fokcentrum” ontvangen. Dit houdt in dat Christ zich al enkele jaren en met goed resultaat heeft ingezet voor het fokken van raszuivere Bonte Bentheimers. En dit de komende jaren ook zal blijven doen. Zo heeft Hoeve ’t Rondgors onze KI-beer Koen geleverd.

De exacte eisen van de SZH rond de aanvraag van dit predicaat is te vinden op de website szh.nl/erkende-fokcentra

 

Van big tot worst

Zoals ieder jaar, zal ook dit najaar weer een ledendag georganiseerd worden.

Wij nodigen u dan ook van harte uit op

Zondag 10 november 2013
VNBBL ledendag: van big tot worst.

Ledenbijeenkomst met mogelijkheid tot het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen.

 

Op deze dag zullen diverse aspecten van het houden van varkens aan de orde komen.  Ieder onderwerp zal worden ingeleid met een korte presentatie door een (ervarings)deskundige, gevolgd door ruim voldoende tijd om vragen te stellen en mee te praten.

 

Waar:     Hoeve ’t Rondgors, Tiggeltsebergstraat 54a, 4891TD Rijsbergen

Programma:

 • 10.30 uur ontvangst  met koffie/thee
 • 11.00-12.30 uur rondleiding over Hoeve ‘t Rondgors (door SZH erkend fokcentrum van zeldzame huisdierrassen, nl. de Bonte Bentheimer) door eigenaar Christ Jochems. Tevens zal Christ Jochems wat vertellen over het fokken van Bonte Bentheimers. Aansluitend zal Nelleke Meersma (bestuurslid en lid van de fokcommissie) één en ander vertellen over de stand van zaken rond KI.
 • 12.30-14.00 uur Uitgebreide lunch met o.a. Bonte Bentheimer vleeswaren
 • 14.00-15.00 uur Voerspecialist van Reudink Biologische diervoeders over specifieke voedingsbehoeften  van buitenvarkens
 • 15.00-16.00 uur Teresa Rahder (Bonte Bentheimerhouder op Sengersbroek, beste boerin van Nederland volgens  EO-programma Melk&Honing) over de verwerking van het varken tot vleesproducten en het vermarkten daarvan.
 • Vanaf 16.00 uur Eventueel napraten met mede-leden en naar huis.

Deze dag is alleen toegankelijk voor leden (en eventuele familie). De kosten voor deelname aan deze dag zijn €20,00 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee met iets erbij, lunch met melk, jus d’orange en koffie/thee. Drankjes aan de bar zijn voor eigen rekening.

 

Aanmelden kan per e-mail naar bontebentheimer@hotmail.com (o.v.v. lidnummer en aantal personen) vóór 31 oktober 2013. U ontvangt een bevestiging na betaling van de deelnamekosten per ingeschreven persoon op rekeningnummer NL94 TRIO 0390 2392 40 t.n.v. VNBBL o.v.v. deelname [aantal personen] ledendag en lidnummer.

Nieuwsbrief december 2012 28 dec 2012

Het jaar zit er bijna op. De laatste nieuwsbrief van 2012 is verstuurd, maar ook hier op het web te lezen.

 

De losse eindjes op de balans van 2012

Van de voorzitter

Ik denk dat we van een mooi jaar mogen spreken. Wij met zijn allen, een betrekkelijk kleine vereniging, hebben een huzarenstukje geleverd. We hebben het label Echt Bonte Bentheimer en een handboek. Natuurlijk, er kan ook terecht kritiek worden gegeven, maar nu hebben we samen wat paaltjes in de grond gezet. Voorheen veel losse initiatieven hebben nu een kapstok. Het is een prachtige basis om op voort te borduren. We zijn dicht bij KI en kunnen dus heel voorzichtig beginnen te denken aan een fokprogramma.

Tijdens de bijeenkomst over KI, op 17 november j.l., hebben zich drie enthousiaste leden aangemeld voor het werk in de fokcommissie. Want met het stallen van twee of drie beren is het nog niet gedaan. Er moet heel wat omheen worden georganiseerd en vastgelegd.

Zo is het ook met het label Echt Bonte Bentheimer. Getuige de column van Yvette van Boven in Volkskrant Magazine van 8 december, is dit hard nodig. Het contract - zij die het label willen voeren moeten dus een plechtige belofte doen - ligt klaar, de borden kunnen worden gemaakt, maar er zijn nog wat losse eindjes. Één ervan is een prachtige nieuwe kaart op onze website. Iemand moet nog iets doen.... en daar wachten we op.

De voer- en afmestcommissie is weer, na een verdiende pauze, in beweging en gaat zich meer focussen op de vleeskwaliteit. Dus ook contacten met slagers en hun mening horen. De ene slager is de andere niet. En als hier meer van bekend is, is er overduidelijk een relatie met een te maken fokplan. Ik vind het allemaal ontzettend boeiend.

We zijn klaar om de volgende traptrede te bestijgen. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Ik ben een groot voorstander van veel mensen die een klein beetje doen. Het kost niet alleen weinig tijd per persoon, maar het creëert ook een band van leden onder elkaar. Maar willen en kunnen zijn twee verschillende dingen: de afgelopen tijd zijn we hier en daar de fout in gegaan. Bepaalde leden met bredere schouders hebben meer gedaan. Dat is soms niet erg, wel als dit voortdurend is.

Dus meldt u zich voor commissies, activiteiten, toon initiatief. Schroom niet.

 

Ik stop ermee

Dat vond ik wel lekker om dit als tussenkopje te schrijven. Een beetje choqueren mag toch wel? Januari 2014 zit mijn termijn er op. Dat duurt nog een jaar, dus geen paniek. Persoonlijk ben ik er niet voor dat bestuursleden meerdere termijnen zitten. Zeker voorzitters. Verenigingen moeten leven en elke fase heeft andere bestuursleden met andere vaardigheden nodig. Dus als iemand nu al denkt: mwa, dat lijkt me wel wat en ik heb ideeën hoe het verder zou moeten... kom op! Meldt u zich. Het is geen zware baan, het is een periode van drie jaar die, welbeschouwd zo voorbij vliegt.

Andere bestuursleden moeten ook wisselen. Dus denk erover na wat u kunt betekenen voor de vereniging.

Op 26 januari 2013 is er weer een Algemene Ledenvergadering. Ik zie u allen graag.

Norbert Mergen

 

Derde symposium: KI, voortplanting en het opzetten van een fokprogramma

Op zaterdag 17 november, vond alweer het derde symposium van onze vereniging plaats. Ditmaal hadden we het over KI en het opzetten van een fokprogramma.

VarkensKI Nederland heeft ons in het voorjaar het aanbod gedaan drie Bonte Bentheimer beren te stallen. De fokcommissie is nog bezig met het zoeken naar geschikte beren. Daarop vooruitlopend begon onze studiedag met een bezoek aan het KI-station in Heino.

 

Berenbezichtiging op KI-station

Jan Sallevelt, directeur van VarkensKI Nederland heette de aanwezigen welkom, en vertelde dat zijn organisatie, ooit begonnen als een vereniging van Nederlandse varkensboeren, is uitgegroeid tot één van de drie grootste sperma-win-bedrijven ter wereld.

 

Hierna bekeken we enkele typische varkens, die al in Heino op het station staan. 

Allereerst  een beer uit de T-lijn, waar veel Engelse rassen in gefokt zijn. Deze beer wordt veelal gebruikt als vader van fokzeugen.

 

 

Vervolgens een Pietrain-beer, die wordt ingezet als eindbeer, dus als vader van vleesvarkens. Pietrain is bekend om zijn stressgevoeligheid. Vroeger stond de halothaatest ter beschikking om varkens op stressgevoeligheid te testen; tegenwoordig is een DNA-test beschikbaart, zodat er gegarandeerd stressvrije beren  ingezet kunnen  worden. Deze beer toonde een gemoedelijk karakter.

 De derde beer die we te zien kregen was een hybride varken van de Tempo-lijn. Deze lijn wordt gebruikt voor ongeveer 1/3e van alle Nederlandse varkens.

Als laatste zagen we een Talent-beer, met veel Duroc invloeden, zoals te zien in zijn rossige uiterlijk. Een pittige, karaktervolle beer.

Er werd verteld dat de kleur van de beer van erg weinig belang is voor de kleuring van het vlees. Er wordt vooral gekeken naar de vleeskwaliteit. De Pietrain heeft bijvoorbeeld duidelijk erg ontwikkelde hammen, zowel voor als achter.

Één van de voorwaarden voor het houden van beren in een KI-station, is dat de beren elkaar kunnen zien (en horen en ruiken) en dus niet geïsoleerd staan. Verder is ieder hok voorzien van een flinke laag zaagsel waar in gewroet kan worden. Een hok is ca. 2 bij 3 meter groot (6 m2), oftewel een halve studentenkamer.

Wat vooral opviel was dat de beren er tevreden en zeer gezond uit zien. Een krul in de staart, rondscharrelend door het zaagsel en zich vrij makkelijk laten sturen door de medewerker die bij hen in het hok stond.  Deze vrolijke gemoedstoestand werd door Jan Sallevelt ook wel toegeschreven aan het feit dat voor de beren een wandelingetje in de regel  betekent dat ze op de bok mogen springen.  Dit leidde tot enige hilariteit, toen de vraag werd gesteld hoe dat dan moest als er (eventueel op termijn) ook kunekune-beertjes (en andere minivarkensrassen) gehouden zouden gaan worden.  Jan Sallevelt verzekerde ons dat er diverse maten bokken aanwezig zijn voor de beren.

 

Lezingen bij het museumkasteel

Na deze uiteenzetting over de beren vertrokken we naar Museum de Fundatie. Na een overvloedige lunch, onder andere  met broodjes belegd met coppa en rauwe ham van "de Wederkerigheid" in Driebergen, werd er een viertal voordrachten gegeven.

 • Anton Ouden-ampsen van VarkensKI Nederland over herkenning van berigheid bij de zeug. Het is belangrijk de berigheid al te herkennen voordat de zeug op het hoogtepunt is. Dan heb je nog tijd om sperma te bestellen. Anders ben je te laat.
 • Johannes Hillmann biologische varkensboer in Duitsland over de praktijk van het fokken. In Duitsland is het nog "ieder voor zich". Een gezamenlijk fokprogramma zou een goede stap zijn.
 • Frits Bouwkamp van GD over gezondheids-aspecten m.b.t. KI. Vanuit gezondheidsoogpunt en mogelijke overdracht van ziekten is KI veruit te verkiezen boven rondreizen met beren of zeugen.
 • Peter van Eldik van Faculteit dier- geneeskunde Universiteit Utrecht over het opzetten van een fokprogramma. Inteeltcoëfficiënt van de ouderdieren is niet bijster interessant. Het is belangrijker te kijken naar het inteeltpercentage van de nakomelingen.

Na een afsluitende borrel vertrok iedereen weer een heel stuk wijzer richting huis.

Voor de volledige presentaties verwijs ik u naar onze website www.bontebentheimer.nl.

 

Symposium 2013

De agenda voor 2013 is al in de maak. Met onze najaarssamenkomst 2012 nog vers in het geheugen, moeten we ook alweer vooruitkijken naar volgend jaar. De afgelopen drie jaar heeft het bestuur de volledige invulling van het symposium in de hand genomen. We hebben ieder jaar een onderwerp uitgekozen waarvan wij dachten dat het zinvol en actueel was. Zoekend naar antwoorden op vragen waar de bestuursleden zelf ook mee bezig waren.

Voor het symposium van 2013 willen we graag onze leden horen waar zij meer over willen weten. Is er een onderwerp waarover nog veel vragen of onduidelijkheden zijn? Laat het ons weten, zodat we volgend jaar weer een aansprekend symposium kunnen organiseren!

 

Oproep

Ook wil het bestuur mensen oproepen om mee te helpen met het organiseren van ons symposium.  Het gaat  dan om het zoeken maar interessante sprekers, het afspreken van een datum in het najaar, het zoeken naar een geschikte locatie en het opmaken van de uitnodigingen. Indien u al een idee hebt over een onderwerp, kunt u ook hierin misschien een rol vervullen. Bijvoorbeeld omdat u al wel een expert op het betreffende gebied kent. Geef u dan op voor de nieuw op te richten symposium- commissie. Immers: vele handen maken licht werk!

 

Van het stamboek

Door Simon van Renssen

 

Het bijhouden van een stamboek gaat gepaard met de nodige kosten. De kosten van het stamboek bestaan uit de kosten voor de software van Zoo-easy, bankkosten, kantoorkosten en portokosten. Binnenkort zullen de facturen voor de kosten van het stamboek in 2012 door de Stichting verstuurd worden. Omdat de Vereniging het merendeel van de kosten van de Stichting draagt is het stamboek account voor leden van de vereniging gratis. Voor de duidelijkheid nog een overzicht van de kosten die in rekening gebracht gaan worden:

 

Lid van de Vereniging

Stamboek account Gratis, Melden van een dekking Gratis, Stamboekmelding € 5,00 per melding

Niet-lid

Stamboek account € 25,= per jaar, Melden van een dekking Gratis, Stamboekmelding € 10,00 per melding

 

We willen iedereen nog een keer nadrukkelijk vragen wijzigingen in het bestand aan het stamboek door te geven. Alleen met een actueel en compleet Stamboek kunnen we goede inteeltberekeningen maken en een fokprogramma opzetten.

 

Paraplubestand

Velen van u hebben in oktober namens het stamboek een brief en machtigingsformulier ontvangen voor opname in het paraplubestand van de SZH. Van de 95 brieven die zijn verzonden naar Bonte Bentheimer houders zoals geregistreerd in het stamboek, zijn er 24 machtigingen retour gekomen. Ook dit is een goede stap, ten behoeve van de bescherming van ons varkensras.

Als u de machtiging nog niet heeft ingevuld. Doe dat dan alsnog!

 

Van de fokcommissie

Door Nelleke Meersma

In het kort de stand van zaken vanuit de fokcommissie. Afgelopen jaar zijn er met verschillende partijen gesprekken gevoerd over de mogelijkheden voor KI met Bonte Bentheimerberen. Vanuit KI-Nederland is het aanbod gekomen om 3 beren te plaatsen op het KI-station. Zoals ter sprake is gekomen op de ALV in mei, zijn we dit voorstel gaan uitwerken.

Het PVV (Productschap voor Vee en Vlees) heeft aangegeven dat het aantal Bonte Bentheimerhouders weliswaar klein is, maar wel in beeld bij het PVV. Vanuit het PVV en de gangbare varkenssector wordt enigszins ongerust aangekeken tegen het feit dat er geen KI-beren zijn, waardoor er steeds meer transporten met varkens buiten het reguliere circuit plaats vinden (lees: met de zeug naar de beer en weer terug wordt gereisd). Het productschap geeft aan dat het maken van uitzonderingen op de regels zijn beperkingen kent.

Het CGN (Centrum voor Genetische bronnen Nederland) heeft hierbij hulp aangeboden, zij bieden o.a. expertise op het gebied van fokprogramma's en willen graag kijken naar de genetische variatie binnen de populatie van Bonte Bentheimers zoals nu ingeschreven in het stamboek.

Graag willen wij als fokcommissie daarbij de gegevens van Duitsland meenemen, immers 2 kleine populaties naast elkaar is niet wenselijk. Zelfs als we alle BB's in Duitsland en Nederland bij elkaar tellen, spreken we nog steeds van een kleine populatie. Echter de Duitse zustervereniging heeft zich nog niet laten overtuigen van de waarde van het samenwerken. Het heeft helaas nogal wat tijd gevergd om via verschillende routes toch tot een samenwerking te komen. We geven nog niet op, maar willen toch eindelijk een volgende stap gaan maken.

Inmiddels heeft één van de leden aangegeven een jonge beer beschikbaar te willen stellen en deze beer is genetisch gezien interessant voor veel zeugen uit het Nederlandse stamboek.We werken nu aan de administratieve en veterinaire voorbereidingen om de beer, zo spoedig mogelijk, naar de KI te krijgen.

Inmiddels is de eerste beer zelfs al verhuisd naar de quarantainestal. Als alles voorspeodig verloopt, zal het nog zeker zo'n 2 maanden duren voor het sperma beschikbaar komt. Op de ALV meer hierover.

 

Van de voer en afmestcommissie

Door Norbert Mergen

De club komt binnenkort weer bij elkaar. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Na voor het handboek informatie over voer te hebben verzameld en tot voerrichtlijnen te komen, wordt nu de volgende stap gezet: wat wil de slager. Wat wil de restaurateur. Wat wil de consument.

Kortom: waarom beoordeelt slager X het vlees van twee verschillende Bonte Bentheimer-houders beter als dat van andere? Komt dat door voer? Komt dat door genetische aanleg? Of komt dat door X, want misschien heeft slager Y wel een andere mening.

Bovendien werkt de ene slager anders dan de andere. De handelingen bij slacht en uitsnijden verschillen nogal. En ook wat "weggegooid" wordt. Tijdens Slow Food Terra Madre in 2011 is een Bonte Bentheimer in het kader Van Kop tot Kont uitgebeend. Slow Food kent nu ook een werkgroep met die naam.

Kortom, na tot juni 2012 hard te hebben gewerkt, een zomervakantie en een wat langere rustperiode, kriebelt het weer bij de leden van deze commissie.

Heeft u meningen, inzichten of wilt u zelf ook dieper op deze materie ingaan? Doe mee met de commissie en meldt u aan via onze secretaris, Jaklien Hessels. Per e-mail:bontebentheimer@hotmail.com

 

Van de huisvestingscommissie

Door Jaklien Hessels

Op het ogenblik geen nieuws van de huisvestingscommissie. We wachten even de jaarvergadering af, en willen daarna aan de slag met eventuele op- dan wel aanmerkingen die dan gemaakt worden over de haalbaarheid van de huisvestingsleidraad die we afgelopen voorjaar hebben opgezet.

Mocht u voor (of na) 26 januari vragen of opmerkingen hebben hierover, kunt u dat natuurlijk altijd doen via de mail.

 

Nieuwe bestuursleden

In januari vindt weer onze jaarlijkse ALV plaats. Omdat bestuursleden een zittingstermijn hebben van drie jaar, treden er weer enkele mensen af, en zijn we dus op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Het bestuur bestaat nu uit:

Norbert Mergen - voorzitter

Simon van Renssen - penningmeester

Jaklien Hessels - secretaris aftredend

Remi Hoeve - lid

Nelleke Meersma - lid aftredend en herkiesbaar

Sjef Meijman - lid

 

Nieuwe secretaris

Door Jaklien Hessels

Zo'n 5 jaar geleden heb ik bij het ontstaan van de vereniging mogen helpen. Met veel plezier heb ik mij de afgelopen jaren ook ingezet voor ons geliefde varken, en voor de leden van de vereniging.  Maar van lieverlee kreeg ik steeds meer taken. Vandaar dat ik nu de rol van secretaris graag aan een ander wil gaan overdragen. Verschillende ander taken, als commissies en het bijhouden van de website,  wil ik mij wel blijven inzetten.

De secretaris bereidt, samen met de voorzitter, vergaderingen voor, en stelt de agenda samen. Verder  notuleert de secretaris, en zorgt ervoor dat de notulen verspreid worden onder de belanghebbenden. Daarnaast zorgt de secretaris voor de ledenadministratie: registratie van nieuwe leden en bijhouden van het adressenbestand van de vereniging . We zoeken nu dus iemand die deze taken op zich wil nemen.

Ook kunt zich verkiesbaar stellen voor de functie van algemeen lid.

Bij interesse in een functie binnen het bestuur, nodig ik u uit om een mail te sturen naar het secretariaat: bontebentheimer@hotmail.com

Wilt u eerst wat meer informatie? Ook hierover kunt u mailen, of bellen naar de secretaris (0573 402048) of de voorzitter (0317 350310)

 

Jaarvergadering 2013

Op zaterdag 26 januari 2013 vindt de ALV plaats. Lid Philine van der Vegte heeft haar boerderij ter beschikking gesteld voor deze gelegenheid.

Adres:  Hoogedijk 40, 1145 PP Katwoude

 

De vergadering start  om 12.30 uur en zal eindigen omstreeks 16.00 uur.

De definitieve uitnodiging en de agenda ontvangt u binnenkort. Houd dus uw mailbox in de gaten!

Nieuwsbrief september 2012 01 sep 2012

De zomer is ten einde. Dat wil niet zeggen dat er twee maanden is geluierd. Haast integendeel, zou ik zeggen. Eind juni lanceerden we, voor de culinaire pers, het label Echt Bonte Bentheimer en de Fokcommissie is overleg met KI Nederland over de plaatsing van drie dekberen. Voorts worden de plannen gesmeed voor ons najaarssymposium. We zijn een levendige en actieve vereniging.

Vaak is het zo dat binnen een vereniging vrijwel al het werk wordt gedaan door een handjevol bestuursleden, die dan soms nog minstens twee termijnen zitting hebben. Voor dit bestuur geldt: vele handen maken licht werk. We zijn dan ook blij dat veel leden deelnemen aan commissies en willen dat ook blijven stimuleren.

Norbert Mergen, voorzitter

 

 

Stand van zaken beer bij KI

De fokcommissie heeft aan het begin van de zomer nogmaals een overleg gehad met KI-Nederland. Zoals bekend is ons gratis drie plaatsen voor dekberen aangeboden en de vereniging bepaalt aan welke varkenshouders het sperma ter beschikking wordt gesteld en tegen welk bedrag.

Momenteel is het probleem het vinden van drie geschikte verschillende beren, teneinde inteelt te voorkomen. Zijn die gevonden, dan kunnen we volgende stappen zeggen. Voor het opzetten van een fokplan, heeft CGN (Centrum Genetische Bronnen Nederland) haar medewerking toegezegd.

Productschap wil einde aan heen en weer gerij met varkens

Ingezonden door NBvH en Levende Have
Natuurlijke dekkingen van hobbyvarkens zouden over niet al te lange tijd wel eens tot het verleden kunnen behoren. Ook hobbyvarkens zijn dan aangewezen op kunstmatige inseminatie. Dit staat in het augustusnummer van Levende Have.

Marieke van Lent van het Productschap voor Vee en Vlees: ''De regelgeving laat natuurlijke dekkingen voor varkenshouders met de status recreant nu nog toe. In het verleden is het heen en weer rijden met zeugen en beren echter de grootste verspreider van besmettelijke dierziekten geweest. Dit is dus zeer onwenselijk en het Ministerie van EL&I heeft aangegeven dat dit zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Ook de kleinschalige houders moeten dus zoeken naar oplossingen.''
Het Productschap heeft KI-Nederland bereid gevonden om beren van de Bonte Bentheimer op te nemen in het spermawincentrum voor de KI. (Zie het bericht hiervoor.) Ook andere kleine rassen zouden bij KI-Nederland terecht kunnen. Het tarief is erg gunstig en kost veel minder dan een tank benzine, aldus Van Lent. Als er, ondanks de mogelijkheid tot KI, toch nog veel heen en weer wordt gereden met zeugen en beren, zou dit wel eens tot een verbod kunnen leiden.


Bron: magazine Levende Have
In het augustusnummer van Levende Have zijn maar liefst vier pagina's gewijd aan varkensregelgeving.

 

Naschrift van de redactie:

Dit bericht is toegestuurd door zowel Levende Have als de NBvH. Het bestuur beraadt zich nog over een reactie. Meer hierover volgt nog.

 

Echt Bonte Bentheimer

Houders van raszuivere Bonte Bentheimers die voldoen aan de criteria in het handboek, kunnen het label "Echt Bonte Bentheimer" aanvragen. Dit is een keurmerk dat de herkenbaarheid van de Bonte Bentheimer en het vlees ervan vergroot. Tevens geeft het professionele vleesverwerkers, koks en consumenten een bewijs van diervriendelijk gehouden dieren (goed houderschap).

Direct na de annoncering op 27 juni hebben zich al verschillende leden gemeld met de vraag of ze het label kunnen voeren. Dat was supersnel.

De totale kosten voor het label worden min of meer gedeeld door de houders. Ze bestaan uit de kosten van de  merkbescherming (in aanvraag), geschatte kosten voor controlebezoeken en nog wat kleinigheden.

Voor € 25 per jaar mag een Bonte Bentheimer-houder  het label voeren. Hiervoor wordt een contract met voorwaarden en beperkingen op de website geplaatst, achter de inlog. Dat moet u downloaden en tekenen en per post  opsturen aan het secretariaat. U krijgt de beschikking over het label dat u vervolgens voor uw eigen uitingen kunt gebruiken.

Bordje
We willen ook ouderwets geëmailleerde bordjes laten maken. Voor de liefhebbers. Sjef Meijman, die het vignet heeft ontworpen, heeft zich in de materie verdiept. De kosten voor het bordje bedragen eenmalig  € 75 per stuk. Maar het staat wel fraai. Bijvoorbeeld op de deur van het varkenshok.

 

Paraplubestand
Er is meer dan één reden om uw dieren in het stamboek te registreren. Één dezer dagen ontvangen alle stamboekdieren-houders  een brief namens het stamboek en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, om een machtiging te sturen voor opname van uw dieren in het paraplubestand. Dit is een manier om de dieren te sparen bij eventuele ruimingen door uitbraak van dierziekten. Het bestuur van de vereniging raadt houders aan deel te nemen aan dit paraplubestand. U kunt uw machtiging sturen aan het secretariaat van de Stichting Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken. Dit is gevestigd op hetzelfde adres als de vereniging.

 

 

Symposium

Ons najaarssymposium zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 17 november 2012.

Wij zullen ons hierbij vooral richten op de KI en wat daar zoal bij komt kijken.

Natuurlijk sluiten we weer af met een smakelijke maaltijd met Bonte Bentheimer-vlees.

 

 
Website

De website ondergaat een verandering. Eerdaags te zien. Op de kaart komen de houders die dat willen, als ook de slagers en de restaurants die Bonte Bentheimer-vlees verkopen. Nu staan de slagers en restaurants al wel op de site, links, in het menu, bij Echt Bonte Bentheimer.

Echt Bonte Bentheimer wordt apart aangegeven. Het nieuwe is dat de kaart op straat, zelfs vrijwel op huisniveau werkt en iedereen zelf zijn gegevens kan opvoeren - de webredactie controleert deze uiteraard wel alvorens ze ook op de kaart verschijnen.

 

 
Oproep

In het stukje hiervoor is webredactie al genoemd. Wie wil hierbij helpen? Zowel de PR-commissie als ook het secretariaat kan hulp gebruiken.  Dit wordt thans door twee bestuursleden en één "gewoon" lid gedragen; de verhouding moet echter anders zijn.

Verder zullen er in de ALV weer bestuursverkiezingen gehouden worden. Aftredend en herkiesbaar zijn de secretaris en een ander lid van het bestuur. Indien u interesse heeft in deelname aan het bestuur, willen we u van harte uitnodigen om contact op te nemen met de vereniging. U kunt dan eerst eens een gewone bestuursvergadering bijwonen om te zien of het werk u bevalt.

Nieuwsbrief december 2011 01 dec 2011

Beste leden,

Het is alweer bijna tijd om het jaar 2011 af te sluiten. We kijken terug op een jaar met diverse promotionele activiteiten. Zowel van de vereniging, als van afzonderlijke leden.

Allemaal van belang om de Bonte Bentheimer steviger op de kaart te zetten.

 

Operationeel Plan

In het verlengde hiervan, zal op de ALV  op 14 januari worden gesproken over een Operationeel Plan: het bestuur wil, tezamen met de commissies, stappen zetten om in de zomer van 20 tot een erkenningslabel voor Bonte Bentheimer-vlees te komen.

Dit is een belangrijke stap voor de vereniging en iedere houder van Bonte Bentheimers. Daarom hecht het bestuur aan uw aanwezigheid, om uw mening te horen. De stukken worden rond de jaarwisseling toegestuurd. Tijdens de vergadering kunnen we van gedachten wisselen. Als u goede ideeën hebt of grote bezwaren, verzoeken wij u dit ruim voor de vergadering ons te melden (mailen). Alles zal besproken worden, maar we kunnen zo de vergadering in betere banen leiden. U kunt het bestuur bereiken via het algemene e-mailadres bontebentheimer@hotmail.com

 

Bestuursverkiezingen

In de statuten van de vereniging is vastgelegd dat bestuursleden een zittingstermijn van drie jaar hebben. Om te voorkomen dat het hele bestuur in één keer vervangen moet worden, treden er jaarlijks twee bestuursleden af. Zij kunnen zich desgewenst herkiesbaar stellen.

Het bestuur bestaat nu uit de volgende personen:

Dagelijks bestuur

Norbert Mergen, voorzitter (2011) - blijft nog 2 jaar

Jaklien Hessels, secretaris (2010) - blijft nog 1 jaar

Simon van Renssen, penningmeester (2010) -aftredend en herkiesbaar

Algemeen bestuur

Remi Hoeve, (2011) - aftredend en herkiesbaar

Nelleke Meersma, (2011) -  blijft nog 1 jaar

Sjef Meijman, (2011) -  blijft nog 2 jaar

 

Oproep

Bij deze roepen wij leden op om zich op te geven voor de bestuursverkiezingen.

U kunt zich tot uiterlijk 2 weken voor de ALV opgeven via het e-mailadres bontebentheimer@hotmail.com met een motivatieen uitleg voor de leden.

Op 14 januari zullen tijdens de ledenvergadering de (nieuwe) bestuursleden worden gekozen en kunnen zij zich aan de vergadering voorstellen.

 

ALV

De algemene ledenvergadering, waarmee wij het jaar 2012 zullen openen, zal plaatsvinden op Zaterdag 14 januari 2012 Aanvang 11 uur.

De vergadering vindt plaats bij leden

Willy en Amund Pierik

Grootholdsweg 3

7497 MS Bentelo

 

Naast het financiële gedeelte, de bestuursverkiezingen en het bespreken van de operationeel plan, zal er ook tijd zijn voor gezelligheid.

Verder zal Dirk Gerrits, die helaas ons symposium moest missen, alsnog zijn verhaal komen vertellen over de Bonte Bentheimers in Tierpark Nordhorn, en kunnen geïnteresseerden een rondleiding tegemoetzien op het bedrijf van Willy en Amund, waar zij werken aan  hun BuitenGewone Varkens

 

Overijssel

Leden in de provincie Overijssel die geïnteresseerd zijn om (verder) te experimenteren met varkens in de natuur, wordt verzocht zich zo spoedig mogelijk te melden bij onze secretaris.

Wellicht dat er in deze provincie mogelijkheden bestaan om de draad van het 'Praktijknetwerk Het varken als landschapsontwikkelaar' op te pakken. Dit project, een initiatief van Nelleke Meersma en Adriaan Antonis, is onlangs afgerond met een boeiende bijeenkomst en boekwerk met conclusies, meningen en inzichten. Iets om op door te bouwen. Daarvoor zoekt men varkenshouders.

We kunnen nu niet veel zeggen, anders dan de interesse peilen. Op korte termijn moet wel een eerste stap worden gezet.

Aanmelden kan via e-mail: bontebentheimer@hotmail.com

 

Agenda ALV

 1.  opening door voorzitter
 2. notulen ALV 22-01-2011 door secretaris
 3. jaarverslag 2010 door voorzitter
 4.  financieel jaarverslag 2010 door penningmeester/ kascommissie verleent décharge
 5. vaststelling ledenbijdrage bijdrage sympathisanten 2013 door aanwezigen
 6. begroting 2012 door penningmeester/benoeming kascommissie 2012
 7. bestuursverkiezingen: verkiezing (nieuwe) penningmeester en een algemeen  bestuurslid
 8. Lunch
 9. Operationeel Plan: het bestuur wil, tezamen met de commissies, stappen zetten om in de zomer van 2012 tot een erkenningslabel voor Bonte Bentheimer-vlees te komen.
 10. Verslag van commissies en doelstellingen komend jaar:
 11. voer- en afmestcommissie/vleesverwerking ­­
 12. KI/fokkerij
 13. Rondvraag en afsluiting door voorzitter
 14. Korte pauze
 15. Voordracht door Dirk Gerrits van Tierpark Nordhorn
 16. Verhaal over Buitengewone Varkens en rondleiding door gastheer
Nieuwsbrief juli 2011 01 jul 2011

Beste leden,

 

Het is zomer. De varkens liggen in de modder te zonnebaden. Voordat wijzelf ook gaan genieten van de vakantie, is hier het laatste nieuws van de vereniging.

 

Dag van het Levend Erfgoed

[28 augustus as Dag van het Levende Erfgoed - poster] Zoals u al op de site heeft kunnen lezen, organiseert de Stichting Zeldzame Huisdieren  op zondag 28 augustus 2011 voor de tweede maal een Dag van het Levend Erfgoed, in het Brabantse Liempde.

Net als vorig jaar, zal de vereniging daar acte de présence geven.

Vorig jaar heeft het bestuur die dag de stand bemenst. Maar misschien zijn er ook wel leden die het leuk vinden (een deel van) die dag aanwezig te zijn op de BB-stand, en geïnteresseerden het één en ander te vertellen over ons varken.

Wie wil, kan even een mailtje sturen naar het secretariaat:bontebentheimer@hotmail.com

De Bonte Bentheimer heeft een eigen varkensplein, en er zullen levende varkens aanwezig zijn. Voor de verdere inrichting van het varkensplein wordt u ook van harte uitgenodigd om mee te denken.

Vleesverkoop Dag van het Levend Erfgoed

[droge worst] Net als vorig jaar, is er een culinair plein te vinden. Leden die vlees produceren en dit graag willen presenteren/verkopen, kunnen een stand huren op dit plein. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met Miriam van Straten. Zij coördineert de inrichting van het culinaire plein.

Miriam.vanstraten@szh.nl

Als leden een stand willen delen, dan kan dit natuurlijk ook. Zo zal Sengersbroek een stand huren, en is bereid deze te delen met anderen. Leden zullen echter zelf contact met elkaar moeten zoeken hierover. Een contactadvertentie kan op de website geplaatst worden. Adressen van leden zijn ook, na inloggen, op de website te vinden.

 

Enquête

Binnenkort kunt u een enquête van de voer- en afmestcommissie in uw mailbox ontvangen. Het doel van deze enquête is het voer- en eetgedrag van de varkens in kaart te brengen. Op deze manier hopen we er achter te komen met welk dieet het vetgehalte van de Bonte Bentheimer het beste is te reguleren, zodat een constante hoge vleeskwaliteit kan worden bereikt.

In Duitsland wordt al onderzoek gedaan naar de genetische factoren die de vetaanzet bij de Bonte Bentheimer stimuleren. Wij zullen u op de hoogte houden van zowel ons eigen onderzoek, als  van ontwikkelingen in Duitsland.

 

Symposium

Net als vorig jaar, was ook dit jaar een symposium aangekondigd. De datum hiervoor is inmiddels vastgesteld op zaterdag 15 oktober 2011. Schrijf deze datum dus alvast in uw agenda!

 

Het thema van dit jaar is [bontebentheimer zeug+biggen] Kleinschalige fokkerij in de praktijk, waarbij we zullen kijken naar alle aspecten die bij het op kleine schaal houden van varkens aan de orde komen: Regelgeving wat betreft houden en vervoeren van varkens, huisvesting, gezondheid en welzijn van het varken, etc.

Deze informatieve middag zal weer worden afgesloten met een heerlijke maaltijd waarbij het Bonte Bentheimer-vlees  de kern vormt.

Natuurlijk heeft u als verenigingslid een streepje voor op andere geïnteresseerden en betaalt u minder voor deelname.

 

Uitgebreide informatie over het programma, de locatie en de kosten volgt zo spoedig mogelijk.

 

Sponsoren

De vereniging is altijd op zoek naar sponsoren voor haar activiteiten, zoals het symposium en de website. Wij willen graag een lijst samenstellen van bedrijven die wij kunnen aanschrijven. Heeft u leveranciers voor uw varkensproducten? Geef ons even door met wie u zaken doet. Ook dit kan via het algemene mailadres: bontebentheimer@hotmail.com

 

Kort nieuws

 • Op 14 en 15 mei jongstleden zijn we als vereniging aanwezig geweest op het foodfestival Terra Madre van Slow Food Nederland. Heeft u op de website al de foto-impressie bekeken?
 • 21 juni is er weer een overleg geweest tussen het ministerie van EL&I en de hobbydier sector. Hierbij werden vooral de banden weer eens aangehaald en vele voornemens gemaakt over een betere en continue samenwerking in de toekomst.
 • Er zijn de laatste tijd verschillende advertenties op de website gezet. Zo worden er diverse biggen gezocht, en een lieve zeug aangeboden.
 • Heeft u tijd over om mee te denken en te werken voor de vereniging? Meldt u dan aan via de website of het secretariaat. In deze brief staan al een aantal manieren waarop we uw hulp goed kunnen gebruiken.

 

Wij wensen u een goede zomer!

 

Nieuwsbrief april 2011 01 apr 2011

Beste leden,

Sinds we elkaar op de laatste algemene ledenvergadering hebben ontmoet, hebben we niet stilgezeten. In deze nieuwsbrief laten we u  weten welke stappen zoal zijn gezet.

 

Fokcommissie komt met aanbeveling

De leden van de fokcommissie, Nelleke Meersma en Remi Hoeve, hebben een gesprek gehad met Sipke Joost Hiemstra en Jack Windig van het Centrum Genetische bronnen Nederland (CGN) over het opzetten van een fokplan voor Nederland.

Hieruit is het idee geboren om een eigen "spermabank" van de Bonte Bentheimer op te zetten.Hiervoor zijn we op zoek naar een fokker/varkenshouder die jaarlijks vijf jonge beertjes wil opfokken. Deze beertjes worden dan ingezet voor zowel natuurlijke dekking als KI. De beertjes worden in eerste instantie uit Duitsland gehaald.

Als u bereid en in staat bent aan dit project mee te werken, meldt u zich dan bij de een van de bestuursleden

van  onze vereniging.

 

Overleg EL&I

Alle hobbydierhouders zijn onlangs verrast door de aanzienlijke verhoging van de tarieven van Rendac voor het ophalen en verwerken van kadavers. Op 18 maart is penningmeester Simon van Renssen, samen met vertegenwoordigers van andere organisaties in de hobbydiersector, waaronder de NBvH, naar Den Haag gegaan voor een gesprek met de Directeur Generaal van EL&I over de totstandkoming van de prijzen. 

Door de DG is meegedeeld dat de huidige prijsafspraken niet meer zijn te veranderen. Wel is de toezegging gedaan dat de hobbydiersector wordt uitgenodigd voor de gesprekken voor de vaststelling van de tarieven voor 2012. Ook zal er weer een regulier overleg op gang worden gebracht tussen de directeur van de afdeling Voedsel, Dier en Consument en de hobbydiersector.

 

23 april informele algemene varkensdag

Op 23 april zal onze voorzitter Norbert Mergen de vereniging representeren op een bijeenkomst van landbouwbedrijven, varkenshouders, fokkers, slagers en anderen die meer willen met het varken.  Hij zal daar een korte inleiding houden over de Bonte Bentheimer en de vereniging.

Het doel van deze bijeenkomst is alle spelers op de markt kennis met elkaar te laten maken.

 

14 & 15 mei Terra Madre

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei organiseert Slow Food Nederland haar tweede Terra Madre op landgoed "De Haere" in Olst (nabij Deventer). Daar zijn we als vereniging ook aanwezig en wel op verschillende manieren:

Film

Peergroup vertoont haar film "Bloed" over de slacht en verwerking van Bonte Bentheimer borg Bom (van ons bestuurslid Sjef Meijman).

Van Kop tot Staart

Dit is een plein/podium waar allerlei (bijzondere) dieren worden uitgebeend en verwerkt. Brandrood rund, Twentse Landgans etc. Èn een Bonte Bentheimer. Doel van Slow Food is het publiek te laten zien waar het vlees vandaan komt; van welke delen van het dier.

Markt

Op het landgoed is gedurende twee dagen een markt met in de eerste plaats bijzondere Slow Food-producten, zoals die voorkomen in de Ark van de Smaak (datgene dat volgens Slow Food tegen alle reguleringen in, behouden moet blijven). En verder allerlei andere goede producten. Onze vereniging presenteert zich als een verkoopstand van Bonte Bentheimer producten.  En we informeren natuurlijk iedereen over onze club.

Oproep

Om lekkere vleesproducten te kunnen verkopen, moeten we ze wel eerst hebben. We weten dat enkele leden op serieuze wijze vleesproducten (laten) maken en op de markt brengen. Maar niet van iedereen. Vandaar deze algemene oproep:

Bent u iemand die, in samenwerking met een slager, lekkere --100%  Bonte Bentheimer--vleesproducten  maakt en zelf of indirect  verkoopt? Dan willen wij graag uw worsten, hammen of patés  op  onze Terra Madre stand in consignatie aanbieden.

Daarnaast maken we natuurlijk reclame voor uw bedrijf. Folders e.d. zijn welkom evenals  informatie over product en productiewijze.  Wij betalen u onze inkoopprijs en de baten gebruiken we om de deelname aan Terra Madre te bekostigen en om, als er nog wat overblijft,  de clubkas te spekken.

Wat verwachten we van u:

·         Worsten, (rauwe en gerookte) hammen, paté's, etc.  met onze  inkoopprijs

·         Advies consumentenverkoopprijs waarvoor we uw producten gaan verkopen

Bent u in staat om vlees in een redelijke hoeveelheid te leveren, graag even contact opnemen via het algemene e-mailadres van de vereniging (bontebentheimer@hotmail.com).

Let op: Alleen houdbare producten. We zijn niet in staat vers vlees te verkopen.

 

8ste Bunte Bentheimer Schweinefest

Zoals reeds op de website te lezen is, worden Nederlandse producenten van harte uitgenodigd zichzelf te komen presenteren op het achtste Bunte Bentheimer Schweinefest op de Büninghof in Duitsland(www.naturlandhof-buening.de).

Indien mogelijk zijn we daar als vereniging ook aanwezig, maar als individuele producent kunt u ook gewoon contact opnemen met Maria en Martin Büning.

Nieuwsbrief oktober 2009 01 okt 2009

Project interactief stamboek en website voor het Bonte Bentheimer varken.

 

Geachte fokkers, mesters, houders en/ of liefhebbers van Bonte Bentheimers,

 

Wellicht heeft u middels de nieuwsbrief en/of media vernomen dat we druk bezig zijn met het project een interactief stamboek op te zetten voor het Bonte Bentheimer varken in Nederland. Een eerste fase is inmiddels afgerond en heeft een advies rapport opgeleverd waarmee we verder kunnen bouwen aan het interactief stamboek.

 

Tijd voor fase twee, het samenstellen van een scorekaart die voor alle houders van Bonte Bentheimers hanteerbaar moet zijn en tevens een goed beeld geeft van zowel de uiterlijke als innerlijke kenmerken van het varken. Hiervoor hebben wij weer de beschikking gekregen van de hulptroepen van de Hogeschool HAS Den Bosch. Onder leiding van Lenny van Erp zullen 3 studenten zoveel mogelijk Bonte Bentheimers in Nederland bezoeken. Tijdens deze bezoeken zullen zij veel gegevens van het varken verzamelen. U moet dan denken aan o.a. een karaktertest, hoe is de stand van de oren en poten, wat is de hoogte en lengte etc. Er zullen ook foto's van de aanwezige varkens worden gemaakt. Al deze gegevens zullen geïnventariseerd worden met als doel inzicht te krijgen, voor ons fokkers/houders, welke dieren het meest geschikt zijn om mee te fokken en om een duidelijk beeld te krijgen van de Bonte Bentheimer in het algemeen. Tevens zullen deze gegevens gebruikt worden tot het uiteindelijk ontwerp van de scorekaart waarmee houders, fokkers, mesters zelf hun dieren kunnen beoordelen.

 

U zult begrijpen dat dit een enorme klus is en wij niet zonder uw hulp kunnen. Wij vragen u dan ook wat van uw kostbare tijd beschikbaar te stellen om de studenten te ontvangen. Deze maand kunt u een telefoontje verwachten van een van de studenten (Bas Westerveld, Billy Scaf of Elco Mijdam) voor het maken van een afspraak. Waarschijnlijk zijn niet alle Bonte Bentheimers geregistreerd in het stamboek van de heer J.R. Hoeve en kent u nog enkele houders die mee willen werken aan dit onderzoek. Wij horen dit graag. Wij willen u bij voorbaat danken voor uw medewerking en hopen binnenkort kennis te kunnen maken.

 

 • Lenny van Erp (Hogeschool HAS Den Bosch)
 • Nelleke Meersma tel.:0577-407177
 • Karin Braams-Stet tel.: 06 20965653 (na 18.00 uur 0416-531766)

Wenst u geen medewerking te verlenen dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mail te versturen aan karinstet@hotmail.com of dit tijdens het telefoontje kenbaar te maken.

nieuwsbrief augustus 2009 30 aug 2009

Geachte fokkers, mesters, houders en/ of liefhebbers van Bonte Bentheimers,

 

Het heeft even geduurd, maar hier is dan de derde nieuwsbrief. De vakanties zijn voorbij en we zijn weer volop aan de slag om ons project vorm en inhoud te geven.

 

De studenten, Ineke en Vivian, hebben hun advies rapport opgeleverd.

 

Het is een dik rapport geworden dat in drie onderwerpen is te verdelen.

 

 • Adviesrapport fokkerij; in dit gedeelte worden de fokdoelen beschreven, ook worden er verschillende mogelijkheden van de fokkerij beschreven. In de conclusie wordt aangegeven welke wijze van fokken het beste zou zijn voor onze varkens, ook wordt aangegeven hoe we het beste met de fokdoelen om kunnen gaan.
 • Advies inrichting website; Aan de hand van gesprekken met diverse houders en deskundige en na evaluatie van de huidige website is een inrichtingsadvies voor een nieuwe website gegeven.
 • Advies interactief stamboek; In dit deel wordt aangegeven hoe de fokdoelen het best kunnen worden vertaald in meetbare getallen, zodat ze in een digitaal stamboek verwerkt kunnen worden.

 

Ook is geadviseerd wat we allemaal moeten kunnen doen met een interactief stamboek. nieuwsbrief 3Een belangrijk onderdeel van het advies is de scorekaart. Dit zal de basis worden waarmee we straks de gegevens in het stamboek gaan zetten. De studenten hebben al een opzet gegeven voor scorekaart, maar deze moet nu verder worden uitgewerkt. Ook zal deze scorekaart in de praktijk getest moeten worden. De organisatie van dit onderdeel begint momenteel vorm te krijgen en binnenkort ontvangt U een nieuwsbrief waarin U hierover nader wordt geïnformeerd. Twee fokkers (Karin Stet en Nelleke Meersema) zullen samen met een groepje studenten en hun begeleider dit deel van het project uit gaan voeren.

In de vorige nieuwsbrief hebben bent U geïnformeerd over de demonstratie van het sofware bedrijf Zooeasy. Deze demonstratie bijeenkomst heeft ertoe geleid dat we een overeenkomst hebben gesloten met Zooeasy. Zooeasy zal de software gaan leveren voor ons interactief stamboek.

 

Ook is er een overeenkomst met Velthuizen webdesign die met het inrichtingsadvies van de studenten de website zal gaan bouwen. Hopelijk kunnen we in één van de volgende nieuwsbrieven al wat laten zien van de website en/of het stamboek.

Nieuwsbrief mei 2009 01 mei 2009

Project interactief stamboek en website voor het Bonte Bentheimer varken.

 

Geachte fokkers, mesters, houders en/ of liefhebbers van Bonte Bentheimers,

 

Zoals de meeste van jullie wel weten zijn wij in februari j.l. enthousiast van start gegaan om een goed stamboek voor het Bonte Bentheimer varken van de grond te krijgen. Niet alleen een interactief stamboek, wat online en opmaat informatie kan geven aan de fokkers en waar ze zelf informatie m.b.t. de fokkerij in kunnen voeren, maar ook een stamboek wat voor iedereen makkelijk toegankelijk is en wat ook anderen enthousiast maakt om Bonte Bentheimers te gaan houden.

 

Om dit van de grond te krijgen hebben Ineke Eijck (projectleidster en varkensgezondheids-deskundige) en Remi Hoeve (projectuitvoerder en stamboekbeheerder) een projectvoorstel geschreven en dit ingediend voor een subsidie uit de pot praktijknetwerken veehouderij. Het ministerie van LNV, waar deze subsidie onder valt, was erg enthousiast en heeft de gevraagde subsidie toegekend. Informatie over het project en de voortgang is ook te lezen op de website www.verantwoordeveehouderij.nl en dan klikken naar netwerken 2009 en naar nummer 40 scrollen.

 

We hebben aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch gevraagd of zij een onderzoek wilden doen naar de fokdoelen en -waardes voor Bonte Bentheimers. Ook hebben we ze gevraagd een inrichtingsadvies te geven voor de website en het interactieve stamboek. Met het onderzoek en het advies worden als ware de bouwstenen voor het stamboek en de website geleverd. Twee studentes, Ineke de Bruijn en Vivian Schoenmakers, zijn hier voortvarend mee aan de slag gegaan. In de eerste fase hebben ze bedrijven bezocht in Nederland en Duitsland, een inventarisatie van de wensen van fokkers gemaakt en literatuur onderzoek gedaan naar de kenmerken en eigenschappen van Bonte Bentheimers.

 

Met behulp van hun bevindingen hebben ze de fokdoelen en richtlijnen in concept opgesteld. Nu zijn we in de fase beland dat we Uw inbreng nodig hebben. De Bonte Bentheimer is een zeldzaam varken en alleen gezamenlijk kunnen we het in stand houden. En zonder draagvlak geen stamboek. In de bijlage staat het concept advies van de studenten wat betreft de fokdoelen en fokrichtlijnen. In de tekst staan eveneens een aantal vragen. We vragen om deze vragen te beantwoorden en terug te sturen naar projectuitvoerder (jrhoeve@hetnet.nl).

 

De projectuitvoerder zal alle reacties samenvatten, analyseren en terugkoppelen aan de studenten. Via een nieuwsbrief zult U een nieuwe versie van het advies ontvangen. We hebben met veel plezier al heel veel tijd in de voorbereidingen gestoken en we hopen dat U even de tijd wil opbrengen om een reactie te sturen. Alvast hartelijk dank.

Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com