De basis

Varkens zijn alles eters en ze lusten in principe alles. Bonte Bentheimers zijn daarop geen uitzondering. Toch is het belangrijk voor fokkers en mesters om enige aandacht aan de voeding van varkens te schenken. Bonte Bentheimers kenmerken zich als sobere en actieve varkens. Ze groeien langzaam, bij te snelle groei en verkeerde voeding hebben ze snel de neiging om te vet te worden. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het vlees, maar ook het welzijn van het varken kan er onder lijden. In het algemeen kan gezegd worden dat de Bonte Bentheimer behoefte heeft aan een uitloopweide waar het kan wroeten. Daarnaast is het goed om ze voldoende water en structuurrijk voedsel te geven. Gras, hooi, kuil, stro, takken, etc. Dit geeft afleiding en het zorgt voor een volle maag. Om er toch zeker van te zijn dat ze alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgen kan als basis (biologische) zeugenbrok gegeven worden.

 

Geef in ieder geval nooit vis en vlees producten en geef nooit keukenafval van horeca, ziekenhuizen etc. Dit noemen we swill en dit is bij de wet verboden en het is ook erg onverstandig. Veel besmettelijke veeziekten zijn ontstaan door het voeren van ondefinieerbaar keukenafval. 

 

Afhankelijk van de grote van het varken krijgt het tussen de 2 en 4 kilo per dag gespreid in de ochtend en tegen de avond. Hoe groter het varken, hoe meer het nodig heeft. Een scharrel varken moet meer krijgen omdat hij veel meer beweegd dan een varken wat op stal ligt. Koopt u zakken voer bij de dierenwinkel let er ook op dat het varkensvoer geschikt is voor grote varkens en niet voor een Kunekune of minivarkentjes.

Nieuwsartikel over Swill 1999 | 0,09Mb
Zeug in de dracht

Een zeug heeft een relatief korte dracht van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Als de biggen geboren worden zijn gelijk onafhankelijk en moeten zichzelf redden. Het is dus belangrijk dat de zeug voldoende mineralen binnen krijgt, zodat de biggen zich in de baarmoeder goed kunnen ontwikkelen. Ook is het goed als de zeug tijdens de dracht een flinke vet reserve opbouwt. Wanneer de biggen er zijn moet de zeug alle zeilen bij zetten om de biggen groot te brengen. Ze teert dan behoorlijk in op haar vet reserve.

 

Naast voldoende water en structuurrijk voedsel is het daarom goed om de zeug extra zeugenbrok te geven. Ongeveer 2 kilo extra voer per dag aan het begin van de dracht, daarna opvoeren naar ongeveer 3 kilo. 

Afspenen

Zeug: Houd U zeug goed in de gaten wanneer ze te mager wordt of wanneer ze andere problemen krijgt dan kunnen de biggen na 8 á 12 weken worden afgespeend. Ontworm dan de zeug en blijf haar nog een paar weken voldoende brok geven zodat ze weer op gewicht kan komen. Richtlijn is ongeveer 2 kilo zeugenbrok per dag. Dit weer aangevuld met voldoende water en structuurrijk voedsel. 5 Dagen na het afspenen wordt de zeug weer berig. In de eerste week na het afspenen kan de zeug wat onrustig en chagrijnig zijn.

 

De biggen: Na 8 weken zijn de biggen zo zelfstandig dat ze zonder de moeder kunnen overleven. Bij het afspenen moeten de biggen door handen. Het is dan handig om ze gelijk te merken en te ontwormen. De biggen zijn heel actief en onderzoekend. Geef ze daarom voldoende uitloop, structuurrijk voedsel en water. Daarnaast kan zeugenbrok gegeven worden. Ongeveer een halve kilo per big per dag is in het begin voldoende.

Afmesten

Het afmesten is de belangrijkste fase van de voeding. In deze fase wordt de kwaliteit en de smaak van het vlees bepaald. Voor met name Bonte Bentheimers is deze fase belangrijk omdat ze snel de neiging om vet te worden. Daarnaast moet men in gedachten houden dat Bonte Bentheimers niet uitblinken in uniformiteit. Bij een groep varkens van dezelfde leeftijd en met dezelfde voeding kunnen er toch wel behoorlijke verschillen zijn in spekdikte en vet/vlees verhouding.

 

Het afmesten vind plaats in de laatste 8 weken voor de slacht. Goed afmesten is vakmanschap. Iedere meester heeft weer zijn eigen recept en methode. Over het goed afmesten is altijd veel discussie. Richtlijn kan zijn dat naast ongeveer een kilo zeugenbrok per ongeveer 4 á 6 kilo per dag geplette rogge, eikels, tamme kastanje, walnoten oid wordt gegeven. Deze hoeveelheid is nodig om het effect van het product in het vlees terug te kunnen vinden. Maar er kan ook met gewone brok afgemest worden.

 

Minder verstandig is het om de varkens af te mesten met oud brood, melk en vismeel. Deze producten komen de smaak en de kwaliteit niet ten goede.

Stichting Het stamboek

Stamboekbeheerder: Peter Miedema
bbstamboek@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245SH Laren gld​

Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Secretariaat: Jaklien Hessels
bontebentheimer@hotmail.com
Postadres: Bremweg 5, 7245 SH Laren gld telefoon: 0573 402048

©2014-Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken |  bontebentheimer@hotmail.com