Beter leven keurmerk

Dit artikel is geplaatst naar aanleiding van de TV uitending van RADAR.

Wij als vereniging vragen ons vaak af of wij nog weten wat wij eten. Het gaat niet alleen om beter leven.

Hoe meer een dier scharrelt, hoe roder het vlees, hoe meer vet er tussen het vlees zit en hoe minder andere vet soorten je nodig hebt om het vlees te bakken. Je hebt geen of minder kruiden nodig omdat het vlees totaal anders smaakt.

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Niet biologisch maar Ecologisch ofwel scharrelvlees. Je weet dan waar het vlees vandaag komt. Je hebt de dieren in je eigen regio zijn opgroeien en op de velden zien lopen. Ze hebben een veld en een hok, kunnen gaan en staan waar ze willen. Skal gecertificeerd is biologisch maar is dit goed? Voer uit eigen tuin en regio mag dan niet. Je mag dus niet je eigen groente afval geven aan varkens.

De conclusie die wij maken als vereniging is dat er veel eisen zijn, maar dat men vergeet om terug te gaan naar de basis. Stickers en keurmerken zijn mooi, maar of dit het beste is. Hoeveel keurmerken zijn er wel niet voor biologisch vlees? Wie verdient aan deze keurmerken? Wij als vereniging en met ons onze leden gaan een stap verder. Wij zijn tegen alle wetgeving van de overheid. het opgroeien bij de biggenfokker, dan naar de opfokker die ze de laatste 3 maanden volgens de sterretjes schijnheilig laat opgroeien zodat ze skal gefokt zijn. Ga eens kijken bij onze leden en hun varkens en kijk eens hoe mooi een varkensleven kan zijn en hoe je ook kunt genieten van deze dieren. Helaas eindigen ze wel op ons borden, maar kies eens voor Ecologisch scharrelvlees. www.bontebentheimer.nl Het enige echte oude Nederlandse scharrelras wat met zijn dikke speklaag vroeger is afgekeurd voor de bio-industrie en bijna uitgestorven was en nu weer door onze vereniging op de kaart van Nederland gezet wordt.

Door RADAR TV Het Beter Leven keurmerk uitzending op TV op 01-02-2016

Supermarkten houden zich niet aan de afspraak omtrent het Beter Leven keurmerk voor varkens. Vanaf 1 januari dit jaar zouden alle Nederlandse supermarkten overstappen op het Beter Leven keurmerk ten minste één ster. Uit onderzoek van de Stichting Varkens in Nood blijkt dit nog lang niet het geval te zijn. Wanneer gaan de supermarkten dit eindelijk verbeteren?

Varkens in de bio-industrie hebben nou niet bepaald een prettig leven: te kleine stallen, afgeknipte staartjes, te vaak bevallen van te veel kleine biggetjes, onderlinge agressie en weinig of geen daglicht of buitenlucht.

Keurmerk

Om de omstandigheden in de stallen te verbeteren, heeft de Dierenbescherming een keurmerk in het leven geroepen. Het Beter Leven keurmerk bestaat al een tijdje en moet de consument helpen om een bewuste keuze te maken voor diervriendelijker vlees.

Dit keurmerk bestaat uit drie sterren. Waarbij één ster staat voor een beetje betere omstandigheden, twee is weer iets diervriendelijker en drie sterren is het meest diervriendelijk.

Afspraken

In 2013 zijn er afspraken gemaakt dat per januari 2016 al het vlees bij de grote supermarkten in ieder geval één ster zou hebben.

Toch is dat niet het geval. In veel supermarkten ligt gewoon nog varkensvlees zonder een keurmerk in de winkel. Zo weet de consument dus niet onder welke omstandigheden deze varkens hebben geleefd.

Varkens in Nood

Varkens in Nood, een stichting die opkomt voor betere leefomstandigheden van varkens, vindt het kwalijk dat de supermarkten zich niet aan de afspraken houden. De stichting wil via een kort geding proberen ervoor te zorgen dat de afspraken alsnog worden nagekomen.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, zegt dat al het vlees in de winkels wel aan de eisen van het keurmerk voldoet. Het blijft dan de vraag waarom het keurmerk dan niet op de verpakking staat.

Reactie Jumbo

Jumbo zegt dat slagers in de supermarkt niet zijn gecertificeerd om verpakkingen te voorzien van het Beter Leven keurmerk.

De supermarkteten laat overigens weten dat dit verbod inmiddels – sinds 25 januari – is opgeheven.

Bekijk op de radar website.

Plaats een reactie