Bezoek veeteeltmuseum

Nadat we allemaal voorzien waren van koffie of thee met vlaai of koek, werd het ontstaan en de werking van KI uitgelegd middels een film. Het voorkomen van infectieziekten was de belangrijkste reden waarom men is begonnen met KI.

Na de film, werden we door Dr. Henk Wentink, voormalig dierenarts en hoogleraar diergeneeskunde mee het museum door genomen. Hoewel Henk gespecialiseerd is in runderen, had hij al gauw door dat onze interesse bij de varkens lag. Bij zijn rondleiding heeft hij zich dan ook vooral toegespitst op ontwikkeling rond de varkenshouderij. Zo kwamen we een installatie voor de stress-test voor varkens tegen (voor onze Bonte Bentheimers natuurlijk niet nodig )

Vervolgens werd het wonder van de voortplanting nog eens aangetoond, middels voorbeelden waarbij het niet zo goed was gegaan. Daarna een bezoekje aan het laboratorium, waar Henk een rietje sperma uit de vloeibare stickstof haalde, opdat wij de hoeveelheid zwiepende staartjes konden tellen onder de microscoop.

Uiteindelijk konden we boven vanuit de vergaderzaal uitkijken op het KI-station, dat op zaterdag helaas niet in bedrijf is. Wel kregen we een film, over hoe het vangen van sperma tegenwoordig in zijn werk gaat.

Al met al een heel leerzaam en ontspannen bezoekje. Zeker de moeite waard om zelf ook eens heen te gaan, of mogelijk een locatie voor de volgende ALV.

 

 

Plaats een reactie