Verslag ledendag op 23-9-17 bij Reudink in Lochem

Verslag van de Ledendag van de Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken op 23-9-17 bij Reudink in Lochem

Door: Ria Markvoort

Thema: Van voer tot vlees

Op de zonnige zaterdagochtend rijden wij binnendoor naar Lochem. Voorbij landgoed Ampsen zie je goed de veevoerfabriek van Reudink aan het Twente kanaal. We wachten buiten in de zon nog even op de andere leden en ook op de niet leden die varkens houden of willen gaan houden. Er ontstaat een geanimeerd gesprek op het parkeerterrein over nieuwe mogelijkheden van KI, over vervoer van de varkens en de status, over mest en Skal en het varken als begrazer op een landgoed.  Veel onderwerpen die spelen bij de BB varkenshouders en aandacht moeten gaan krijgen in de bijeenkomsten en waar mogelijk werkgroepen voor kunnen ontstaan.

Binnen begroet Achim Tijkorte ons: de gastheer van vandaag. Eerst koffie met koek en dan met elkaar in een zaaltje voor de voordracht over biologisch varkensvoer.

Reudink is een onderdeel van ForFarmers en gespecialiseerd in biologische veevoeders. Achim toont zich een echte kenner en vraagbaak van voer, vlees en de ontwikkelingen in Nederland en Duitsland. Hij wordt voortdurend bevraagd waardoor de PowerPoint  presentatie niet helemaal wordt afgemaakt. Een goede reden om hem nog een keer te vragen.

Tussendoor geeft hij veel tips zoals: roggemeel zorgt voor goed dooraderd vlees, net als eikels. Je kan goed zelf kuilvoer maken door het gras nog dezelfde dag te laten inpakken. Het pak gras bolt als een paddenstoel. Het kuilvoer vervangt dan de brok (heb ik begrepen).  Varkens hebben boterzuur nodig. En suikerbieten voeren voordat ze naar de slager gaan zorgt voor suiker in de spieren.

Reudink werkt samen met het Louis Bolk Instituut, een instelling voor onderzoek en advies, ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid en levert actief een bijdrage aan de boeren die zowel maatschappelijk als natuur inclusief boeren.

Het bekijken van de fabriek is interessant en leerzaam. Er kunnen veel mengsels worden gemaakt, ook voor de kleinere afnemers. Ik heb me laten inspireren en overtuigen en een grote papieren box van een m3 laten bezorgen op een pallet. Nu nog met 170 kilo erin om uit te proberen. Er veel te leren is over voer en de productie van voer en de relatie met gezondheid van dier en mens. Echt een onderwerp dat meer aandacht verdient voor de BB varkensboeren die al een tijdje boeren, maar ook om startende BB varkenshouders mee te helpen.  Het zou mooi zijn, hoe verschillend we allemaal ook voeren en huisvesten, dat een soort van richtlijn voor voeren kan ontstaan.

Reudink trakteerde ons op een lekkere lunch.

Ondertussen was ook André van de Pol, zelfslachtende slager uit Laren (Gld), aangekomen. André runt (sinds kort samen) met zoon Martijn en een aantal medewerkers de keurslagerij in het dorp Laren. Ze slachten 1x per 2 weken een aantal (zelf uit gezochte) dieren, grotendeels om zelf te verwerken en te verkopen. André slacht ook dieren waarvan de eigenaar het vlees  zelf verwerkt en verkoopt. Hij adviseert met vakkennis over mogelijkheden en manieren van verwerken. Ze slachten ook onze varkens. Iedereen kreeg een tasje met grilworst en een droge worst, genoemd naar Martijn. Intussen werden, heel levendig spontaan, in kleinere groepjes, allerlei recepten en tips uitgewisseld.

Om de dag ook echt wat te proeven van een BB varken was chefkok Gijs Jeulink van Culinair Verantwoord uit Amersfoort gevraagd om een kleine proeverij te maken van de niet gangbare stukken van het varken. Gijs is een neef van mij en voortdurend betrokken bij het vormgeven van culinaire en initiatieven. We gaven hem allerlei vlees wat nog in de diepvries lag met de vraag om daar iets lekkers van te maken om de leden te inspireren. We kunnen echt zeggen dat het heel erg goed is gelukt. De smaken en de vormgeving waren lekker en verrassend.

Gijs trakteerde ons op:

  • BBB: BoerenBentheimerBonbons.  De procureur is na 6 uur garing in reuzel met verschillende paddenstoelen onder druk weggezet in de koeling. De bonbons zijn mooi gerangschikt op een houten bord en gegarneerd met truffelmayonaise een limoencress.
  • BBB: BoerenBentheimerBuikspek. Op lage temperatuur gegaard in eigen vet met verschillende kruiden. In mooie plakken gesneden en op een schaal in krullen weggelegd.
  • BBL: BoerenBentheimerlolly’s.  Zelfs in de lolly was het BB varken verwerkt! Een ganache met reuzel en uitgebakken kaantjes en als chocoladelolly opgediend .

Tegen 16.00 uur werd de dag, met lekker hapjes, een biertje en een wijntje, smakelijk en gezellig afgerond.

Het bestuur dankt Achim, André en Gijs voor een inspirerende en verbindende ledendag. We kijken terug op een inspirerende leerzame dag.

We danken Reudink voor de gastvrije ontvangst, het delen van kennis, de lunch  en het beschikbaar stellen van de ruimte.

 

Plaats een reactie