Varkens gaan plant te lijf in Renkum

RENKUM – Varkens gaan vanaf april de bermen van de Nico Bovenweg in Renkum begrazen om de Japanse duizendknoop die daar groeit, uit te roeien. De gemeente hoopt dat de Bonte Bentheimers al wroetend ook de wortels van de snelgroeiende planten wegvreten, waardoor de plant uiteindelijk afsterft. Of dat in één jaar lukt moet nog blijken, aldus de gemeente dinsdag.

De Japanse duizendknoop is een exoot, die niet in Nederland thuishoort. De plant is met tuinafval in de natuur terechtgekomen en verdringt andere bloemen en struiken. De duizendknoop vermeerdert zich met dikke wortelstokken, die wegen en gebouwen aantasten. De wortelstokken zijn zeer taai en liggen diep, zodat de duizendknoop bij gewone bestrijding steeds opnieuw blijft opduiken.

De Japanse duizendknoop behoort tot de honderd meeste woekerende plantensoorten. Wereldwijd wordt gezocht naar milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes. Renkum doet mee aan onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Het idee is dat de plant uitgeput raakt doordat de varkens er voortdurend aan vreten.

 

Plaats een reactie